Kokkolan Capella logo 17.4.2007 Jupiter
Halkaisija: 143 000 km
Pyörähdysaika: 19 t 50 min
Kiertoaika: 11 v 315 vrk
Etäisyys auringosta:778 milj. km
Kuita: 16

M51 ED80:lla ja vertailua Artjärvellä 14.4.2007

 

Kaukoputki ED80
Kamera Orion StarShoot
Suodatin -

Osallistuin ensimmäistä kertaa Ursan järjestämille laitepäiville ja otin mukaan myös jonkin verran kuvauskalustoa ajatuksena tehdä vertailua ccd-kameran ja digipokkarin kesken.
Yö olikin testaukseen suhteellisen suotuisa, vain ajoittaiset pilvilautat haittasivat meitä yökyöpeleitä (kupolien viereen oli sijoittunut kymmenkunta harrastajaa vaihtelevine kalustoineen).

Harmillisesti missasin samana yönä välähtäneen todella kirkkaan tulipallon noin puolella tunnilla. Enkä jaksanut lähteä yöllä katsomaan ison Lomo-kaukoputkella Saturnusta (joka kuulemmma oli komea - Encken minimikin kuulemma oli näkynyt).
Mutta mielenkiintoisia virityksiä porukoilla oli (ropellihattupalkinnon voisin jakaa kaverille joka oli virittänyt digitaaliset enkooderit dobsoniin optisista hiiristä).


Testaus sinänsä ei oikein onnistunut kun en uskonut edes olevani oikeassa kohteessa kun 40 sekunnin valotuksella otetuissa kuvissa ei näkynyt Pyörregalaksista jälkeäkään. Vasta kotona kuvia käsitellessäni huomasin että onhan siellä jotain.
No selkeänä tuloksena on että digipokkari ei todellakaan pärjää jäähdytetylle ccd-kameralle (joskin tilanne voisi hieman tasoittua kylmemmällä kelillä jolloin digikamera ei kohisisi niin paljon).
Ohessa siis sama kohde samalla valotusajalla mutta eri kameralla.
Alimmaisena vielä kokeilun vuoksi Starshootilla kuvattu versio Registaxilla käsiteltynä (joka tuo ehkä wavelet-filtterien ansiosta yksityiskohtia enemmän esiin).


M51, valotusaika 40s + 20 s, kamera Casio QV-3500EX (ISO 180)


M51 valotusaika 60 s, kamera Orion StarShoot


M51 valotusaika 30 x 60 s, kamera Orion StarShoot, kuvankäsittely Registax 3

 

Paluu ilmoitussivulle