Kokkolan Capella logo 13.9.1999 Jupiter
Halkaisija: 143 000 km
Pyörähdysaika: 19 t 50 min
Kiertoaika: 11 v 315 vrk
Etäisyys auringosta:778 milj. km
Kuita: 16

Kokkolan Capella havaintoja - Komeetta Lee jne.

Olemme eläneet vuoden parhainta havaintoaikaa, ainakin säiden puolesta.
Viikonloppuna minullakin oli tilaisuus paeta kaupungin valoja maaseudun rauhaan ja varustauduinkin tähän kiikareilla sekä jalustalla.
Paikka oli pienen metsäjärven rannalla jossa ei todellakaan tarvinnut kärsiä valosaasteesta. Kävellessäni illalla pienen mäen laelle olin mykistyä taivaan valoista. Linnunratakin hohti taivaalla hienosti.
Ensimmäisenä suuntasin kiikarini naapurigalaksiimme Andromedan tähtikuviossa sijaitsevaan M31:een. Enpä muista aikaisemmin nähneeni kiikareilla sitä niin laajana.
Seuraavaksi Seulaset ja siinäpä vasta kiikarin laaja näkökenttä pääsee oikeuksiinsa.
Sitten oli vuorossa haastetta: Komeetta Lee, joka jostain syystä oli saanut mainetta jo huuhaa-piireissäkin. Lee oli kiehtova senkin takia että se viuhtoi näihin aikoihin juuri nimikkotähtikuviomme Ajomiehen (jonka kirkkain tähti Capella on) yläpuolella.
Ja kuinka ollakaan sumuinen täplä ilmeistyikin juuri siinä missä pitikin.
Mikään Hale-Bopin veroinen ilmestys Lee ei ollut mutta jotain kiehtovaa tässä(kin) taivaanvaeltajassa oli kun sen omin silmin näki.
Havaintoni päätin tuttuihin Jupiteriin (josta tuttuun tapaan näkyi neljä kuuta ja jopa pari pilvivyötä) ja Saturnukseen jonka renkaat ovat nyt hienosti auki.

Kyllä maaseudun hvaintoja ei voita pimeäkään paikka kaupungin lähistöllä.
Vaan ensi viikonloppuna oppimaan ison putken havaintometkuja, ja maaseudulla.

Paluu ilmoitussivulle