Kokkolan Capella logo 22.7.2002 Jupiter
Halkaisija: 143 000 km
Pyörähdysaika: 19 t 50 min
Kiertoaika: 11 v 315 vrk
Etäisyys auringosta:778 milj. km
Kuita: 16

Orion StarMax 127 'first light'

Kuu 21.6.02, putkena uusi Orion StarMax 127

Yllä ensimmäinen kuva joka on otettu hartaasti odotetulla uudella Orion StarMax 127-kaukoputkella.

Putki saapui sitten kolmen kuukauden odottelun jälkeen valoisimpaan suven aikaan, joten paljon muuta kuvaus/katselukohdetta ei ollut kuin lähin luonnollinen kiertolaisemme. Hienoa ja terävää kuvaa kuitenkin putki tuotti joten olin tyytyväinen. Ja pimenevä syksyhän sitten näyttää mihin StarMax pystyy. Harvoin sitä näin innokkaana odottaa syksyä ja öiden pimenemistä!

Pitkään pähkäilin tuon kaukoputkivalinnan kanssa. Aikoinaan 15-kesäisenä aloitin tähtiharrastusta Instrun RET-31-peiliputkella joka sinänsä oli aika vaatimaton mutta paljon silläkin havaitsin ja tyytyväinen olin.
Nyt sitten keski-ikäistyneenä ja kaupunkilaistuneena aloin kerätä kokoon ominaisuuksia joita halusin uudelleen heränneen tähti-innostukseni konkreettiseksi ilmentymäksi.
Lopulta sain seuraavan listan:
- kompakti (en halunnut raahata painavaa härveliä)
- 'riittävä' ja hyvälaatuinen optiikka (astronomiassa koolla on merkitystä...)
- valokuvausmahdollisuus
- riittävän tukeva jalusta (tätä edellyttää myös valokuvausmahdollisuus).
Lisäksi tietysti myös käytettävät rahavarat oli otettava huomioon.

Loppusuoralla valintalistassani oli kolme putkea:
1. Orion StarMax 127mm w/EQ-3 mount
2. Celestron C150-HD
3. Orion SkyView Deluxe 6" EQ (tai 8")
Näistä kaksi pudonnutta oli perinteisiä peiliputkia. Ne olivat peilikooltaan isompia, mutta pähkäiltyäni ja neuvoteltuani asiasta kaukoputken toimittajan kanssa päädyin StarMaxi:iin.
Yhdessä vaiheessa kevättä olin ostamassa myös Celestronin NexStar 5 kaukoputkea, mutta päätin etten tarvitse hienoa GoTo-systeemiä (=tietokonesysteemi, joka ei edes toimi ilman virtaa).

StarMax 127

StarMax 127mm EQ.
Tietoja lyhyesti:
5" (127mm) Maksutov-Cassegrain putki.
Maksutov-Cassegrain-optiikka tekee putkesta kätevän kokoisen ja optiikka on laadukasta, näin myös muutamien lukemieni käyttökokemusten mukaan (putki on tullut markkinoille vasta syksyllä 2001). Putki on tosin varsin 'hidas' (f/12.1), joka tarkoittaa että se soveltuu parhaiten kirkkaisiin kohteisiin, planeettoihin. Mutta koska kaupunkiolosuhteet kuitenkin rajoittavat sumukohteiden näkymistä ei tämä juuri haitannut. Ja markkinoilla on myös tarjolla polttovälin lyhentäjiä joilla asiaa voidaan auttaa.
Putken mukaan otin myös valokuvausta ajatellen moottorin ja sovitteen kameraa varten.

Kaiken kaikkiaan olen tähän mennessä ollut tyytyväinen StarMaxiin. Puolessa tunnissa olin saanut putken koottua. Laatu oli jämäkän ja viimeistellyn oloista. Eikä esteettinen vaikutelmakaan ollut ollenkaan hassumpi.

Linkkejä:
Tietoja StarMaxista (amerikkalainen liike)
Stellkrons (kaukoputken suomalainen maahantuoja - kiitos Tapani myös esittelykierroksesta)

Paluu ilmoitussivulle