5.3.2004 Mars
Halkaisija: 6787 km
Pyörähdysaika: 24 h 37 min
Kiertoaika: 687 vrk
Etäisyys auringosta: 227 milj. km
Kuita: 2

Tähtiharrastus Kokkolassa

Niin, mitä on tähtiharrastus Kokkolassa? Itse muutin Kokkolaan vuonna 1989, joten näkökulmaa minulla on siitä asti. Alkuaikoina en asiaa edes paljoa ajatellut. Muut mielenkiinnon kohteet olivat enemmän esillä. Harrastus rajoittui siihen kun kirjastossa kävi lukemassa tähtitieteellisiä lehtiä.

Muita tähtitieteestä kiinnostuneita Kokkolasta en alkuaikoina tuntenut, mutta pikkuhiljaa opin tuntemaan kokkolalaisia ja vähitellen kävi ilmi että myös tähtitieteestä kiinnostuneita Kokkolasta löytyy.Tähtiharrastusseuraa Kokkolassa ei kuitenkaan ollut. Itseasiassa Keski-Pohjanmaa ja lähes koko (entisen) Vaasan läänin alue tuntui varsinaiselta 'mustalta aukolta' mitä tähtitieteen harrastukseen tuli.

Lopulta muutamat tuttavani alkoivat pohtia, josko Kokkolaankin pitäisi perustaa tähtitieteellinen yhdistys. Mutta olisiko täällä tarpeeksi kiinnostuneita? Siitä otettiin selvää. Eräs asiasta kiinnostunut tilasi Ursalta (tähtitieteen 'kattojärjestö Suomessa') kokkolalaisten jäsenien luettelon ja potentiaalisia yhdistyksen jäseniä tuntui olevan riittävästi.
Ongelmana vaan tuntui olevan, niinkuin aina tämänkaltaisessa toiminnassa, miten ihmiset saisi aktivoitua. Varsinkin toiminnalle tuntui olevan vaikea löytää aktiivista vetäjää (rahastonhoitaja kyllä olisi löytynyt)

Mitä sitten tähtiharrastus Kokkolassa voisi olla ? Jäseniä siis olisi, mutta miten ihmiset tähtitiedettään harrastavat ? Onko suurin osa laillani vain 'passiivisia' tähti-ihmisiä, joiden suurin aktiivisuus tapahtuu pään sisällä , lehtiä lukemalla ?
Kuitenkin Kokkolassa tiedetään olevan varsin korkeatasoista tähtitieteen harrastusta mm. erilaisten ilmakehän valoilmiöiden havainnoissa ja valokuvauksessa. Ja viime vuosina kirkkaiden komeettojen viuhtoessa taivaalla on varsin monien 'tavallistenkin' kansalaisten nähty tuijottavan taivaalle.

Tätä kirjoitettaessa (5.3.2004) Capellan toiminta on hiljentynyt talviuneen alkuinostuksen jälkeen. Ehkä liian paljon toiminnasta oli muutamien harvojen aktiivien varassa jotka eivät sitten jaksaneet töiden tai muiden kiireidensä takia pitää tähtiharrastuksen liekkiä yllä. Näin on käynyt monessa muussakin tähtiseurassa (ja Kokkolan seudullakin aikaisemmin).
Voisiko nyt kuitenkin olla uuden nousun paikka. Tavoitteeksi voisi asettaa esimerkiksi uuden tähtitornin saamisen Kokkolan seudulle. Se olisi sellainen kiinnekohta joka voisi kerätä joukot puhaltamaan yhteen hiileen. Eikä kaikkea tarvitsisi edes aloittaa alusta sillä Capellalaiset olivat jo löytäneet hyvän paikan tähtitornille ja jonkinlaisia suunnitelmia oli putkeksi ja tornin rakenteeksikin jo olemassa, samoin tornin rahoitukseen oli jo paneuduttu.

* Uutisia * Tulevia tapahtumia * Capella-kuulumisia * Artikkeleita * Ilmoitukset/havainnot *
* Linkkejä * Kysely * Palaute * Info *