Kokkolan Capella logo 8.3.2004 Mars
Halkaisija: 6787 km
Pyörähdysaika: 24 h 37 min
Kiertoaika: 687 vrk
Etäisyys auringosta: 227 milj. km
Kuita: 2

Registax-ohjelma
1. kuvien valinta

Kuvassa näkyy ohjelman aloitussivu johon on haettu jo käsiteltävät ruudut.
Ensimmäisenä toimena onkin siis videoleikkeen/kuvatiedostojen hakeminen.
Tämä tapahtuu painamalla Select input-nappulaa (huomaa että kuvatiedostojen pitää olla pikselimääriltään samankokoisia)
Ohjelman nykyinen (tätä kirjoitettaessa 2.1-betaversio) tukee 5 eri tiedostomuotoa (avi,bmp,fit,jpg ja tif). Ylläolevassa esimerkkitapauksessa olen hakenut 5 digikameralla tuotettua jpg-kuvaa. Tämän huomaa kuvan alareunasta jossa lukee Frames : 5 selected (Total = 5).

Ohjelmaan voidaan tuoda tässä vaiheessa myös ns. pimeäkuvat (Load Darkframe-nappula) kuin myös ns. tasoituskuva (Load Flatfield-nappula), mutta planeettakuvissa jossa valotusajat ovat hyvin lyhyitä näillä ei nähdäkseni ole juuri mitään vaikutusta. Pimeäkuvan vaikutusta on käsitelty enemmän toisessa artikkelissani.

Tässä vaiheessa on myös valittava halutaanko käsitellä värikuvaa (Colour processing-ruksi).

Processing Area tarkoittaa sitä että ohjelma tukee kuvakokoa 4096x4096 pikseliin asti, mutta ohjelmassa kannattaa määritellä pienempi työskentelyalue jolle kuvankäsittelytoimet tehdään.
Varsinkin hitaammilla koneilla kannattaa suosia pieniä kuvakokoja/työskentelyalueita.

Tässä vaiheessa voit vielä tehdä valintaa mitä ruutuja otat mukaan käsittelyyn. Usein kannattaa tehdä harvennusta jo tässä vaiheessa (vaikka ohjelmakin osaa tehdä sitä), sillä kuvien käsittelyaika lyhenee mitä vähemmän kuvia on käsiteltävänä ja usein myös lopputulos on parempi jos huonoimpia otoksia karsitaan etukäteen. Ruksaa siis Show frame list-valinta ja valitse esilletulevasta listasta (joko hiirellä tai välilyöntinäppäimellä) huonoimmat - siis kohinaiset/tärähtäneet jne pois.

Alignment box (pixels) tarkoittaa sitä aluetta jolla ohjelma yrittää etsiä kuvasta kohtaa jonka mukaan yksittäiset ruudut kohdistetaan. Alue kannattaa olla sellainen että sille sattuu isoja kontrastieroja (esim.planeetan reuna, kuussa terminaattori). Alue kannattaa olla tarpeeksi suuri - mieluummin niin että kuvattava kohde mahtuu reilusti sen sisään.

Valitse paras kuva referenssikuvaksi, siis sellainen jossa näkyy eniten yksityiskohtia.

Napsauta sitten hiiren vasemmalla napilla sopivasta kohdasta kuvaa niin pääset kohdistus-sivulle.

Sisällysluettelo:
0. Ohjelman esittely
1. Kuvien valinta
2. Kuvien kohdistus
3. Kuvien pakkaus
4. Kuvankäsittelyä
5. Kuvien viimeistely

Paluu artikkelisivulle