Yleisiä havainto-ohjeita

Kaikkiin havaintoihin liittyy tiettyjä perustietoja, jotka kirjataan aina.

1. Havaitsija tai havaitsijat

Havainnon tekijöinä voi olla yksi tai ryhmä henkilöitä. Tallennetaan havaintotietokantaan muodossa Etunimi Sukunimi.

Voit toki välittää havaintotietokantaan muita kuin itse tekemiäsi havaintoja. Kunnollisen "tieteellisen" havainnon tunnusmerkkinä on että havatsijana on selvästi nimetty henkilö tai henkilöitä. Vältä epämääräisiä ilmaisuja, esimerkiksi kaverit, kyläläisiä, joilla havainto kuulostaa kuulopuheelta. Joissain tapauksissa nimeä voidaan tarvita pyydettäessä tarkeampia tietoja havainnosta jälkikäteen.

2. Havaintopaikka

Havaintopaikkatiedot sisältävät havaintopaikkakunnan nimen, tarkemman paikan tai osoitteen sekä maantieteelliset koordinaatit. Ks. tarkemmat ohjeet.

3. Havaintoaika

Havaintojakson alku- ja loppuaika sisältää päivämäärän (tai kaksoispäiväyksen, jos havainto tehdään keskiyön molemmin puolin) sekä kellonajat.

Havainnon pituus riippuu havaittavasta ilmiöstä. Yleisesti ottaen on huono niputtaa useita ilmiöitä yhteen pitkään useamman tunnin havaintoon. Jos saman päivän aikana havaitaan eri ilmiöitä pitkässä jaksossa, niin voi kirjata eri havaita esimerkiksi erillisen ukkossolujen aikana.

Havaintoajan tarkkuuteen pätee perussääntö. Mitä lyhytaikaisempi ilmiö, sitä tarkemmin aika tuli kirjata. Minuuttien aikaskaalalla havaittavia ilmiöitä ovat mm.

  • Rae- ja puuskahavainnot
  • Pyörretuulet
  • Salaman lähi-iskut

Huom! Täsmää kellosi, kännykän ja kameran kellosi oikeaan aikaan ennen havaintoretkelle lähtöäsi. Esimerkiksi otettujen valokuvien exif-tiedoista saat poimittua kellonaikoja muistiinpanojesi tueksi.

4. Säätila

Ks. yleinen säätilan kuvaus

5. Havaintokertomus

Havaintokertomuksessa voidaan kertoa sellaisia asioita, joita ei muissa havaintotiedoissa ja säätilan kuvauksessa ole tullut kerrottua. Tässä voi kertoa mm. havaintotapahtumasta ja havaintopaikasta.

6. Lisätietolinkki

Jos olet tallentanut havaintotietoa ja havaintoihin liittyviä kuvia verkkosivuille, laita näkyville osoite. Mikäli osoitteesi vaihtuu, kannattaa yrittää muista päivittää havaintoihin liittyviä linkkejä.