Tähtipäivät

<< | Etusivu | >>

Tähtipäivät on vuosittain järjestettävä tähtitiedetapahtuma, joka Ursa järjestää yhteistyössä jonkun tai joidenkin paikallisyhdistysten kanssa jollain paikkakunnalla.

Tarkoitus ja kohderyhmät

Tähtipäivien keskeinen tarkoitus ja kohderyhmä on vuosien saatossa vaihdellut. Se on aikoinaan toiminut aktiivisille tähtiharrastajille tapaamistilaisuutena. Ennen 1980-luvulla aloitettua Cygnus-kesätapahtumaa sekä myöhempiä jaostotapaamisia Tähtipäivien merkitys oli nykyistä suurempi. Edelleenkin Tähtipäivät ovat yksi perinteisistä kohtaamispaikoista.

Tähtiharrastuksen ja tähtitieteen esittely suurelle yleisölle on ollut yksi Tähtipäivien tarkoitusperistä. Muiden harrastajatapaamisten lisääntyessä tämän tavoitteen merkitys on kasvanut.

Tähtipäiviä voitaisiinkin pitää tähtitieteen ja suomalaisen tähtiharrastuksen vuosittaisena näyteikkunana jollain paikkakunnalla. Tilaisuuden tärkeimmät kohderyhmät on paikallinen yleisö sekä seudun riviharrastajat. Väkeä voidaan houkutella maakunnallisesti ja harrastajia laajemmaltikin Suomesta. Aktiiviharrastajille Tähtipäivät toimivat tapaamistilaisuutena ja mahdollisuutena esitellä omaa harrastustaan yleisölle. Tähtipäivien yhteydessä jaetaan myös vuosittaiset Stella Arcti -palkinnot.

Paikalliselle toimijalle Tähtipäivät antavat mahdollisuuden myönteisen julkisuuden saamiseen ja jäsenhankintaan.

Ajankohta

Vuosien saatossa Tähtipäivien ajankohta on vaihdellut syksystä kevääseen. Viime vuosina ajankohdaksi on vakiintunut kevät. Vuosittainen tähtiharrastuskalenteri eri tapahtumiseen sanelee pitkälle Tähtipäivien ajankohdan.


Lisätietoa