Magnitudi Kuperalla Peililla

Etusivu | Tapaamiset | Ohjeita | Ohjelmia | Linkit

Kuperan peilin menetelmän Kuun kirkkaushavainnoissa

Tässä menetelmässä havaintovälineeksi kelpaa kupera peili tai muu kupera heijastava pinta. Ideana on verrata heijastunutta Kuun kirkkautta paljain silmin suoraan katsottavaan vertailutähteen muuttamalla silmän ja peilin välistä etäisyyttä siirtymällä lähemmäksi tai kauemmaksi.

Kirkkausarvo kalibroidaan vertaamalla peilistä heijastuvan pimentymättömän täysikuun kirkautta yhteen suoraan katsottavaan vertailutähteen. Kun on löydetty oikea etäisyys, jossa nämä ovat yhtä kirkkaat, mitataan silmän ja peilin välinen etäisyys.

Pimennyksen aikana yritätetään kussakin mittaustilanteessa etsimään se etäisyys, jossa pimentynyt Kuu on yhtä kirkas kalibroinnissa käytetyn vertailutähden kanssa.

Menetelmän ehkä haasteellisin kohta on etäisyyden mittaus peiliin kussakin mittauksessa. Havaintovaiheessa kannattaa kirjata muistiin vain etäisyydet ja kellonajat. Tarvittavat laskut voi suorittaa sisällä hvaintojen jälkeen.

Laskuesimerkki: Juuri ennen pimennyksen alkua pinnasta heijastunut Kuu ja Jupiter suoraan katsottuna näyttävät yhtäkirkkailta 2,54 metrin (254 cm) etäisyydellä peilistä:

  Täydenkuun magnitudi mKuu = -12,7

  Jupiterin kirkkaus mJup = -2,1  

  M = mKuu - mJup = -12,7 - -2,1 = -10,6  

  K = M + 5 log 254 =  -10,6 + 5 × 2,40 =  1,4  

Maksimivaiheessa Kuu näyttää heijastuneena yhtä kirkkaalta kuin Jupiter 35 cm:n päästä

  M2 = K - 5 log 35 = 1,4 - 5 × 1,54 = -6,3  

  mpim.Kuu = mKuu - M2 = -12,7 - -6,3 = -6,4  

Eli Kuun kirkkaus on -6,4