Tähtitieteellinen yhdistys Ursa: Wikit | IYA / Taivaalla

Taivaalla tapahtuu 2009

Planeetat

Venus näkyy vuoden aikana hienosti. Tammi–maaliskuussa se loistaa lounaisella ja läntisellä iltataivaalla. Heinäkuussa se ilmaantuu itäiselle aamutaivaalle ja on näkyvissä marraskuulle asti.

Mars ilmestyy aamutaivaalle heinäkuun lopulla ja näkyy koko loppuvuoden kirkastuen.

Jupiter näkyy matalalla iltahämärässä aivan vuoden alussa. Aamutaivaalle se ilmestyy huhtikuussa. Iltataivaalla Jupiter on nähtävissä heinäkuulta vuoden loppuun. Jupiterin neljä suurta kuuta löytyvät jo isolla kiikarilla.

Saturnus näkyy iltayöllä vuoden alusta toukokuulle. Aamutaivaalle itäkoilliseen se ilestyy lokakuussa.

Pimennykset

Täydellinen auringonpimennys on havaittavissa 22.7.2009 mm. Intiassa, Bangladeshissä ja Kiinassa sekä Tyynellä valtamerellä. Pimennys ei näy Suomessa edes osittaisena.

Osittainen kuunpimennys päättää teemavuoden 31.12.2009 iltayöllä. Pimennys näkyy hyvin Suomessa.

Komeettoja

Komeetta Lulin näkyy helmi–maaliskuussa yötaivaalla. Se kulkee Neitsyen, Leijonan ja Kravun tähdistöjen kautta Kaksosiin. Parhaimmillaan se voi helmikuun lopulla näkyä jopa paljain silmin. Kiikarilla se lienee helppo havaintokohde.

Tähdenlentoja

Tammikuun alun kvadrantidit, elokuun perseidit ja joulukuiset geminidit tuottavat vuosittain runsaasti tähdenlentoja. Marraskuun 17.–18. tienoille osuvan leonidien tähdenlentoparven aktiivisuuden arvellaan olevan vuonna 2009 tavallista runsaampi.

Taivaalla tapahtumat tarkemmin

Ursan taivaalla tapahtuu -sivut
Ursan tähtikartta

Tammikuu
Helmikuu
Maaliskuu
Huhtikuu

Toukokuu
Kesäkuu
Heinäkuu
Elokuu

Syyskuu
Lokakuu
Marraskuu
Joulukuu