Tähtitieteellinen yhdistys Ursa: Wikit | IYA / Kirjoituskilpailu

Tutki maailmankaikkeutta pohjoismaisella kaukoputkella

Pohjoismainen tähtitieteen kilpailu lukiolaisille

Attach:NOT_JyriNäränen.jpg Δ Oletko lukiolainen ja kiinnostunut tähtitieteestä? Silloin sinun kannattaa osallistua pohjoismaiseen tähtitieteen ainekirjoituskilpailuun. Kansallinen asiantuntijaryhmä valitsee jokaisesta maasta yhden voittajan, joka pääsee tutustumaan pohjoismaiseen optiseen NOT-teleskooppiin (Nordic Optical Telescope). Vierailu toteutetaan loppuvuodesta 2009.

NOT on moderni 2,6 metrin teleskooppi, joka sijaitsee La Palmalla Kanariansaarilla. Voittajan matka- ja ylläpitokustannukset korvataan ja vierailun aikana suunnitellaan ja toteutetaan havaintoja NOT:lla yhdessä observatorion tähtitieteilijöiden kanssa. Voittajan lisäksi viisi kirjoittajaa palkitaan Ursa:n lahjoittamilla kirjapalkinnoilla.

Kilpailun pohjoismaisena järjestäjänä toimii NOTSA (Nordic Optical Telescope Scientific Association). NOTSA on tieteellinen organisaatio, joka vastaa NOT-teleskoopista. Kansallisina järjestäjinä toimivat:

  • Tähtitieteellinen yhdistys Ursa,
  • Helsingin yliopiston observatorio,
  • Tuorlan observatorio,
  • Oulun yliopiston tähtitieteen osasto,
  • TKK Metsähovin radiotutkimusasema,
  • LUMA-keskus.

Kilpailun ohjeet

Kilpailussa kirjoitetaan korkeintaan 5000 sanan aine tähtitieteestä. Kilpailu on avoin kaikille suomalaisten lukioiden oppilaille. Voit esimerkiksi kirjoittaa siitä, mitä mielestäsi tähtitieteilijöiden kannattaisi tulevaisuudessa havaita tai mihin tutkimukseen itse käyttäisit NOT-kaukoputkea. Ehkä haluaisit tutkia mustia aukkoja, selvittää kosmologian arvoituksia tai löytää uusia planeettoja? Voit vapaasti käyttää mielikuvitustasi. Tässä kilpailussa taivas ei ole rajana!

Kilpailuun voi osallistua suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kirjoitukseen liitetään kansisivu, johon laitetaan seuraavat tiedot:

  • Henkilötiedot: Nimi, syntymäaika, kotiosoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite (jos sinulla on)
  • Koulun tiedot: Koulun nimi, luokka, osoite

Kirjoitusten pitää olla perillä viimeistään 30.9.2009. Voittajat julkistetaan lokakuussa 2009. Kirjoitukset lähetään Word- tai PDF-tiedostona osoitteeseen: iya [ät] ursa.fi.

Lisätietoja:
FT Thomas Hackman, Helsingin yliopiston observatorio
Thomas.Hackman [ät] helsinki.fi, puh. 09 191 22946

Linkkejä