Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Pekkola (jmpekkol_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 08.06.2012


Hei vaan,

Myrskykausi on juuri alkamassa. Toivoisin että muistaisitte kentällä kuvata myös myrskypanoraamoja aina kun sekä ilmiö että maisema vaikuttaa tähän erityisen lupaavalta.

Ursan Tähdet ja avaruus -lehdessä on lehden alussa painoteknisesti poikkeuksellisen näyttävä alkupanoraama, jolla on mittaa kolmisen sivua. Se siis avautuu liepeelle, ja kolmesta sivusta kaksi on painettu peräti 250-grammaiselle kansiarkille, joka on erittäin laadukas painopinta.

Suomalaisissa aikakauslehdissä ei tietääkseni ole vakiona kuin kahdessa lehdessä tällainen sivujärjestely, ja siinä toisessa se vaikuttaa olevan aina uhrattu kaupalliselle mainokselle.

Eniten kuvatarjouksia tuohon "Havaintoikkuna"-nimiseen uniikkiin panoraamatilaan tulee nykyään ulkomailta - parilta kolmelta maailman tunnetuimpiin lukeutuvalta tähtikuvaajilta. Seuraavaksi eniten tulee muutamilta kotimaisilta tähtiharrastajilta, joilta on joskus aiemmin kuva valittu tuolle paikalle.

Yleensä harrastajan ottamaan kuvaan pyydetään samalla havaintokertomus ja kuvaajan omakuva, jotka sijoitetaan liepeen kääntöpuolelle eli kannen jälkeen seuraavalle sivulle.

Panoraaman erikoinen mittasuhde edellyttää itse panoraamaksi kuvaa, jonka pituus vaakasuunnassa on mielellään vähintään 7200 pikseliä. Lisäksi sekä ilmiön että maiseman olisi hyvä olla erityisen komea/kaunis, mikä oikeuttaisi kyseisen laajan tilan käytön vain yhdelle kuvalle.

Myrskykuvan aiheeksi lupaavia ovat ainakin perinteisimmät näyttäviä kuvia tarjoavat aiheet, kuten salamointi, trombi, suppilopilvi ja vyörypilvi.

Viimeksi kotimainen myrskykuva ja samalla tämän myrskybongarilistan harrastajan ottama kuva valittiin alkupanoraamaan lehdessä 6/2011, jolloin kyseessä oli upea vyörypilvi Teemu Mäntyseltä.

Ehkä tänä kesänä joku saisi aikaan hienon panoraaman salamoinnista?

Loppukesästä on yleensä tarjolla komeita valaisevien yöpilvien näytelmiä, joten juuri nyt alkukesästä myrskyaihe pääsisi helpoimmin läpi, olisi selvästi ajankohtaisin aihe ja toisi kivasti vaihtelua pitkin talvikautta julkaistaviin tähtikuviin.

Erityisen hienoa olisi saada Havaintoikkuna-palstan panoraamaan tuore kuva, sellainen joka on napattu seuraavien kahden viikon aikana (eli esim. juhannusviikonloppuun mennessä) tai on jo kuvattu viime viikkojen aikana. Mutta jos tällaisia ei yhtään ilmaannu, voisi tietty harkita vanhojakin kuvia.

Parh. terv.
Marko
P.S. Kaikista Tähdet ja avaruudessa julkaistuista kuvista maksetaan kuvapalkkio ja kuvaaja saa vapaakappaleen ko. lehdestä.

--
Myrskybongausjaoston postituslista: myrskybongarit-l@ursa.fi
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/harrastus/harrastajat-verkossa/sahkopostilistat/jaostojen-sahkopostilistat.html
Listan www-arkisto: http://www-old.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html