Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Leevi Korpela (leevikorpela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 06.11.2011



Moi.

Muutama kuva syystapaamisesta löytyy täältä: http://orko.galleria.fi/kuvat/Ukkoset%2C+pilvet%2C+myrskyt..../2011/Lokakuu/Syystapaaminen/

Laittakaa muutkin vaan tapaamisen kuvalinkkejä listalle, jos jollain sattuu kuvia olemaan.

Pieni ohjelmamuistutus: Tänään Tunne Sää-ohjelmasarjassa käsitellään myrskyjä. Mukana pitäisi olla jotain tuttuakin :) http://yle.fi/ohjelmat/1255203

-- 
-Esa-

  Olipa ainakin minun mielestäni hyvä jakso Tunne sää-sarjassa. Ei pelkkää hömppää, vaan asiaa ja aitoa kuvaa viime vuotisesta Nurmijärven koiranlennättäjätrombista. En ollut aikaisemmin nähnyt sitä. Vaikuttavaa. 

  terv. Leevi
  Uutiskooste:

  25.08.2010 TROMBI LENNÄTTI PONIA JA KOIRAA NURMIJÄRVELLÄ. Trombi antoi epätavallista kyytiä ponille ja koiralle Nurmijärven Lepsämän kylässä keskiviikkona alkuiltapäivällä. Kummankin eläimen pyörremyrsky lennätti kymmenien metrien päähän. Lisäksi trombi rikkoi rakennuksia, kaatoi puita ja katkoi puhelinpylväitä.

  Raisa Ristimäki oli käymässä äitinsä pitämällä tallilla ja hän kuvaili hävitystä todella pahan näköiseksi. "Naapuritalli oli kaikkein pahimmin vaurioitunut. Lisäksi trombi oli turmellut tienvarren latoja ja kaatanut puita.

  Ristimäen koira oli ollut nahkahihnassa talon pihalla, kun se joutui pahaa aavistamatta myrskyn silmään. "Hihna oli katkennut ja koira lentänyt pellolle satojen metrien päähän. Koira on shokissa, mutta muita vammoja sille ei tullut."

  Trombi tarttui myös naapuritallin poniin ja kuljetti sitä kymmeniä metrejä. Rytäkässä eläin loukkasi hieman jalkojaan.

  Ristimäen mukaan trombi tuli Selintien yli Peltolantielle. Matkallaan se kaatoi kymmeniä puita kulkureitin varrelle osuneessa metsässä. 

  "Trombi kulki äitini pihan poikki. Puutarhakalusteet ovat päreinä ja äitini on keräillyt niitä pitkin peltoa. Meidän tallimme kuitenkin säästyi, katto jäi pään päälle ja hevoset ehjinä." Sen sijaan viereinen pihattotalli on tuusan nuuskana ja hevoskuljetusvaunu palasina pellolla satametrisen ilmalennon jälkeen. 

   

  Ladon katto nousi 60 metriin

  Lepsämän kylässä riehunut trombi osui latoon ja vei peltikaton mennessään. Ladosta jäivät jäljelle vain repsottavat seinät. Selintietä ajanut Timo Karpov ehti juuri ja juuri peruuttaa autonsa pois pirstoutuneen katon alta. Kohdalla oli juuri 5-6 autoa ja he selvisivät rytäkästä säikähdyksellä. Tielle lensi peltikaton osia ja lautatavaraa.


- Metsän takaa nousi aivan kuin savua. Mutkan jälkeen oli pakko pysäyttää, kun auton edestä lato lähti lentoon. Auton ja trombin väliin jäi noin kaksi metriä. Jos en olisi ehtinyt laittaa pakkia päälle, niin olisin jäänyt auton kanssa romujen alle, Timo Karpov päivittelee. Kukaan ei loukkaantunut.
Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yksiköt olivat paikalla raivaamassa tuhoja, joita heidän mukaansa vaikutti olevan noin kahden kilometrin alueella. Heti trombin jälkeen lähinaapuri avasi tietä traktorillaan. Ilmatieteen laitoksella trombeja tutkiva meteorologi Jenni Rauhala vahvisti kuultuaan kahta silminnäkijää, että kyseessä oli trombi.
- Silminnäkijät kertoivat suppilomaisesta pyörretuulesta, joka tuli pilvestä ja myös tuhot viittaavat trombiin. Ladon katto nousi 60 metrin korkeuteen ja puita kaatui, Rauhala sanoi. (mm.HS)
Lepsämän koululta tuli tietoa, että trombi uhkasi koulua. Rehtorin saatua tiedon trombista henkilökunta ja oppilaat toimivat ohjeiden mukaan ja oppilaat siirtyivät noin minuutissa sisätiloihin. Trombi liikkui nopeasti, joten aikaa ei ollut paljon, mutta onneksi se ohitti koulun noin 200 metrin päästä. Silminnäkijöiden mukaan trombi oli 200 metriä korkea ja useita kymmeniä metrejä halkaisijaltaan korkeimmasta kohdastaan. -- Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html