Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Esa Palmi (esa.palmi_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 01.11.2011



Moro,

Säätutkadatan vapaus ei tosiaan ole harrastajien eikä meteorologien käsissä, vaan taustalla on osaksi datasta saatava kaupallinen hyöty. EU-direktiiveistä tosin löytyy mainintoja, joiden mukaan lähivuosina säädatan yleiseen saatavuuteen voi tulla muutoksia. Ainakin siihen suuntaan on jonkinlaisia paineita. Mutta pykäläviidakkoahan voi tulkita niin monella tavalla. Tietyissä Euroopan maissa on jo tehty datan julkaisemisen suhteen isoja muutoksia. Mutta meidän täytyy elää vallitsevan tilanteen mukaan ja tyytyä siihen mahdollisuuteen joka on saatavissa. Joka tapauksessa projektien kautta saatava tutkadata on ainutlaatuista ja todella hyödyllistä harrastajille.

Jokainen harrastaja on asetettu projektiin liittyessä samalle viivalle ja jokaisen velvollisuutena on ollut tehdä tutkadatan vastineeksi havaintoja. Se ei vaan toimi niin, että osa tekee projektin sääntöjen mukaisesti havaintoja ja toiset eivät edes kirjaudu moneen kuukauteen havaintokantaan. Kun otetaan noin kolmen vuoden aikajakso, saadaan varmasti tiettyjä suuntaviivoja havaintoaktiivisuudesta. Ja ihan uusina projektiin tulleet ovat myös mukana, koska heillä vertailuarvona käytetään omaa aikajaksoaan. Negatiivista raehavaintoa, tulvivaa sadetta tai mammatusta on varmasti mahdolllisuus havaita joka puolella Suomea monen vuoden havaintojaksossa.

Tämä on onneksi vain harrastus ja ketään ei tarvitse pakottaa mihinkään. Mutta jos ei ole kerta kaikkiaan aikaa tehdä havaintoja, niin silloin tuskin kukaan edes haluaa ilmoittautua projektiin? Sen verran sitoutumista tässäkin hommassa täytyy olla.

Mutta kuten aikaisemmin on todettu, lopulliset päätökset ovat vielä tekemättä. Muutoksia kuitenkin on tulossa....

--
-Esa-

--

Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html