Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Leevi Korpela (leevikorpela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 23.10.2011



Ihmiset täällä Nastolassa puhuvat yleisesti, että 19.10 ukkonen oli kova ja salamoi koko illan. Vuodenajalla ja säkkipimeydellä lienee osansa päätelmään, mutta ainakin sisämaan oloihin lokakuun lopun ukkonen oli poikkeuksellinen. Meikäläisen tuurilla olin tietenkin iltavuorossa töissä. Osasin kyllä päätellä ukkosen olevan mahdollinen, koska indeksit näyttivät jo päiviä ennen pientä mahdollisuutta keskiviikon vaiheille. Aamun säätiedotus rohkeni jopa mainita pienestä ukkosen mahdollisuudesta.Illansuussa katselin taivaalle nousseita kuurojen jääkidetöyhtöjä ja alapilvien nopeaa lipumista niiden ohitse.

Ennakoin itse, että lähelle rannikkoa jäävät jytinät tähän vuodenaikaan. Kuuroalueen saavuttaessa tienoon kävin kyttäilemässä tehdashallin ovilla mahdollisia salamoita. Kännykästä tarkkailin Testbedia ja salamatutkia. Ennen kello kuutta alkoi kova sade ja arvelin salamoiden jäävän näkymättömiin.

Eräs työkaveri lähti kotiin kello 19 ja kohta tuli puhelu, että hei täällä on ukonilma. Siis sittenkin? Syöksyin ulos, mutta monen minuutin seisoskelu sadetta vältellen ei tuottanut yhtään välähdystä näköelimiin. Siinäkö se oli. Kävin sisätiloissa ruokailemassa ja sitten soitin sille kaverille. "Tulin juuri kotiovelle ja tujautti pitkän ja komean salaman tuohon pellolle". Tietysti, totta kai missasin tämänkin, ajattelin. Juuri silloin maisema valkeni ihanasti ja välittömästi kaamea jyrinä. Mahtavaa, huusin puhelimeen! Minuutin päästä sivalsi taas taivaallista salamavaloa, tauko ja sitten vielä kaksi salamaa noin 10 sekunnin välein. Kolme meni varmasti maihin, sellaiset olivat tärytykset. Tuli taas taukoa, mutta salamointia näin vielä seisoskellessani varastohallin ovella sateensuojassa, ja myöhemmin sisätiloista käsin maisema valkeni oviaukossa. Vähän ennen puolta kahdeksaa pieni osa tehdasvaloista pimeni niin ulkoa kuin sisältäkin, vaikka juuri silloin ei salama iskenyt. Myöhemmin tuli tietoa, että kello 19.25 salama oli iskenyt valtakunnan pääverkkoon Espoon ja Hyvinkään välillä ja pimentänyt laajoja alueita hetkeksi jopa Keski-Suomea myöten. Aika täsmää. Salamavälkettä oli jatkunut kauempana noin iltayhdeksään saakka, kertoivat avomaisemissa olleet tuttavat. Nastolan kirkolla oli satanut hetken rakeita, itse en havainnut sellaista työesteidenkin vuoksi ehkä. Sademittariin kotona oli kertynyt illan aikana 25 milliä 4-5 tunnin aikana.

Ihmetyttävät nuo peräti kymmeneen lentokoneeseen iskeneet salamat, kun jo yksikin osuma kesäajan aivan toisen luokan ukkosissa on uutinen. Johtuneeko vain siitä, että koneet eivät kierrä tähän vuodenaikaan kuuropilviä kovemman ukkosen olemattoman mahdollisuuden vuoksi. Olisiko jollakin syventävää tietoa asiasta?

Oli hieno elämys kokea kunnon ukonilmaa myöhäissyksyn pimeydessä. Omissa tilastoissani vuodesta 1971 alkaen on lokakuulle merkitty 7 todettua ukkospäivää Nastolassa. Myöhäisin on ollut 24.10.1983 Lahdessa sähköjäkin katkoneesta raekuurosta, muut kk:n alkupäivinä. Marraskuulle on kertynyt kolme ukkospäivää, vuosilta 1977 ja 1991 kahtena päivänä.

terv. Leevi  

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html