Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.06.2011



Ukkosia tuli seurattua Mikkelissä "on-site", eli kotipihalta, jota siivoilin. Sade ja ukkonen ei alkuun häirinnyt naapurin peltikattotyötäkään, terävin kärki meni ohitse. Sadetta kuitenkin lopulta saatiin ja positiivinen rae-havainto kantaan. Normaalin kokoisia rakeita tuli jonkin aikaa ja sitten suurimmat rakeet, joita olen ikinä päässyt todistamaan. Mistään suuren suurista ei ole kyse, mutta 15 mm alkaa näyttää jo joltain, soikeita läpikuultavia jääpaloja. Tuuli oli nähdäkseni (asuinalueella mittarin sijoitus ja tuulen suuntien muuttuminen vaikuttaa aika paljon) voimakkaimmillaan raesateen aikana, mittariin jäi talteen yli 9 m/s puuska. En tiedä mitä satoi keskemmällä kaupunkia, kovin sade näytti menneen sieltä. Kuulemma jo aikaisemmin tuli rakeita "huolella vaakasuoraan" toisessa kaupunginosassa.

Keli ei ollut kuvauksellinen missään vaiheessa. Aamulla näkyi pohjoisessa isoja pilviä, jotka sadetutkan mukaan olivat jossain Heinäveden paikkeilla (n. 100 km). Sen jälkeen kaikki päivän aikana näkemäni popparit olivat pieniä ja nopeita, jollain hetkellä lupaava muoto oli jo muuttunut "poutapilveksi" minuutin päästä. Ei jaksanut timelapse-kameraa viritellä. Komeita eivät olleet varsinaiset solutkaan.

Salamoinnin tiheys vaihteli mielenkiintoisesti, keskellä harmautta alkoi äkkiä salamoida tiuhemmin. Ensimmäiset ohittavat ukkoskuurot antoivat muutaman näyttävän maasalaman, joista yksi noin kilometrin päähän osunut jäi erityisesti mieleen: se purkautui samaa reittiä noin 5 - 10 kertaa. Lukumäärää on vaikea sanoa, koska purkaukset eivät tapahtuneet ihan tasavälein.

Ukkos- ja raepäivä oli kaiken kaikkiaan ihan hyvä suoritus Suomen ilmastossa :)

T: Sami Jumppanen

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l@ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html