Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Esa Palmi (esa.palmi_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 02.09.2010



Moro.

8.8.2010 jää monella tavalla suomalaiseen säähistoriaan. Ykköspuheenaiheena ovat olleet kyseisen päivän kovat tuulet. Mutta samalla Ylöjärven Kurussa tehtiin myös jonkinlaista raehistoriaa.

Suomessa on Ilmatieteen laitokselta saatujen tietojen mukaan mitattu halkaisijaltaan 8 cm rakeita säähistoriassa 3-4 kertaa (tietoja vuodesta 1930 lähtien). Kurussa mitattiin 8.8.2010 ainakin 8 cm rakeet.

Törmäsin sattumalta eräällä autokorjaamolla korjauksessa olevaan autoon, jonka omistaja kertoi tuulilasin hajoamisen johtuneen isoista rakeista. Omistajan kertomuksen mukaan tapahtumien keskiössä olevalla karjatilalla oli mitattu sateen jälkeen jopa 9 cm mittaisia rakeita. Tuovisen Jarin kanssa (Ilmatieteen laitoksen meteorologi/raetutkija) sovimme, että käyn paikan päällä tarkastamassa asian. Tämä tapahtui noin 3 viikkoa tapahtuman jälkeen. Tilalla eteeni tuotiin pakastimesta halkaisijaltaan 5-8 cm olevia rakeita, jotka on nyt virallisesti mitattu ainakin sen kokoisiksi. Tilan isännän mukaan kyseisiä rakeita on ihmetellyt ties kuinka moni henkilö ja tämän myötä rakeen koko on luonnollisesti supistunut "vain" kahdeksaan senttiin. Yleisin raekoko raepommituksessa oli ollut 4-6 cm, mutta seassa oli myös ollut näitä "monstereita".

Rakeet olivat hajottaneet autojen tuulilasit, talojen ja autojen katot olivat lommoilla, navetan ja asuintalon yläkerran ikkunat olivat hajonneet. Ihmisvahingoilta onneksi säästyttiin, koska kaikki olivat olleet tapahtuman aikaan sisätiloissa. Tilan lehmät olivat pihalla autauksessa ja meinasivat tulla aidoista läpi. Valtavien rakeiden alue oli hyvin pieni. 400 metrin päässä naapurissa oli satanut vain noin 2 cm kokoisia rakeita, jotka eivät aiheuttaneet mitään tuhoa. Sen sijaan naapurin tontilta oli kaatunut puita kovassa tuulessa.

Näkemäni rakeet olivat kyllä mahtavan kokoisia. Tuollaisia ei toivoisi välttämättä oman auton pelteihin kolahtelevan. Jenkkilässähän vastaavat ovat kai peruskauraa, mutta täällä Suomessa erittäin harvinaisia. Tämän Pirkanmaan ukkossolun liikkeet ja sen aiheuttamat tuhot ovat täysin supersolumaisia. Itse olin samana päivänä Hämeenkyrössä, josta saaliina 4cm rakeet. Ukkosmyräkkä eteni Hämeenkyröstä vauhdilla pohjois-koilliseen, jossa saatiin nämä isoimmat rakeet. Kuvista osa otettu karjatilallisten vanhalla filmikameralla ja loput ovat itse ottamiani.

Kuvia:

http://orko.galleria.fi/kuvat/Ukkoset%2C+pilvet%2C+myrskyt..../2010/Elokuu/Kurun+j%E4ttirakeet+8.8/ http://www.ursa.fi/blogit/myrskykuvat/

-- 
-Esa-

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html