Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Timo Nousiainen (tpnousia_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.08.2010



Huomenta,

Junailin eilen Kuopiosta Helsinkiin ja ei tullut paljon seurattua ennusteita, joten olin autuaan tietämätön millaista keliä oli tiedossa. Uutisten aikaan testbediä vilkaistessa huomasin kuitenkin että Viron puolella oli tulossa varsinainen monsteri
(http://www.atm.helsinki.fi/~tpnousia/temp/myrsky/tutka_2030.png).
Arvelin että sille käy kuten kaikille ukkosille tänä kesänä, eli kuihtuu merellä, kun se on kuitenkin niin paljon viileämpi alusta edelleenkin. Ja kyllähän se vaimenikin (tutkakuvien perusteella), mutta sekin mikä jäi jäljelle oli kyllä ihan riittävän jämäkkää tavaraa.

Olin ajatellut vilkaista vähän myöhemmin uudestaan tutkakuvaa ja katsoa selviääkö siitä mitään hengissä, mutta en sitten koskaan ennättänyt sitä tekemään. Söin iltapalaa ja katselin Jedin paluun alkua Subilta kun huomasin syrjäsilmällä että horisontista nousee pilviä. Nappasin vielä vähän jälkiruokaa ja vaihdoin kylpytakkiin mennäkseni suihkuun kun vilkaisin ulos ikkunasta ja leuka meinasi tipahtaa lattialle, sellainen monsteri sieltä kiisi kovaa vauhtia suoraan päälle, maha melkein maata viistäen. Seurasi paniikinomainen kameran kaivaminen esiin matkatavaroista, ryntääminen ulos kylpytakissa (onneksi pääsen ulos suoraan asunnosta, muuten tässä vaiheessa olisi avaimet tod.näk. unohtunut kyydistä), kameran herkkyyden säätäminen valovoimaisemmaksi juostessa että saisin käsivaralla edes jonkinlaisen kuvan jo varsin hämäräksi käyvässä illassa. Ennätin nappaamaan kaksi kuvaa
(http://www.atm.helsinki.fi/~tpnousia/temp/myrsky/IMGP2600.png ja
2601) kun puuskarintama iski. Polkupyörän pihat meni dominona nurin alle sekunnissa, nuoret pihakoivut taipuivat lähes vaakasuoraksi ja sitten alkoi tulla vettä nassuun oikein urakalla. Koska ei huvittanut ottaa iltasuihkua kylpytakki päällä, vetäydyin sisään. Ovi piti vetää kiinni kaksin käsin.

Vähään aikaan ulkona ei näkynyt kuin vaakasuorassa lentävää vesisuihketta (sellainen autopesumeininki) ja mieletön salamoiden välke. Kaivoin pikaisesti jalustan esiin ja yritin kuvata ikkunan läpi, sen mitä sateen kasteleman ikkunan läpi näki. Valitettavasti suurin osa räpsyistä meni ohi näkökentästä ja nekin mitkä osui kohdalle yleensä välähtivät silloin kun valotus ei ollut päällä. Muutama salami kuitenkin tarttui kennolle. Koska ei ollut yö, jouduin laittamaan aukon varsin pieneksi että saisin valotusajan edes pariin sekuntiin, se vei sitten parhaan terän räpsyistäkin, mutta parempi sekin kuin ei mitään. En tietenkään muistanut laskea herkkyyttä, joten kuvista tuli vähän rakeisia. :-(

Jonkin ajan päästä tuuli vaimeni ja pääsin kuvaamaan ulos katoksen alle, edelleen kylpytakissa vaikka se oli myös vähän turhan kuuma keliin nähden (kellä aikaa pukea päälle tällaisessa tilanteessa?). Samalla maltoin vaihtaa vähän laajakulmaisemman linssin kameraan. Valitettavasti huomasin laskea kameran herkkyyttä vasta ihan loppupuolella, mutta ainakin yksi salma jäi haaviin pienemmälläkin ASAlla. Luonnollisesti myös akku loppui kesken kuvauksen ja loppupuolella kamera meni jotenkin oudosti sellaiseen tilaan että kaikki kuvat olivat ihan mustia. Siitä se tokeni kun oli virrat vähän aikaa pois päältä, mutta sitten hauskuus olikin jo ohi.

Jedin paluun katsominen jäi vähän vähälle. Valitettavasti myös testbed meni nurin joten en saanut heti tuoreeltaan tutkakuvia talteen. Aamulla kun palvelin oli taas pystyssä jouduin tyytymään 30 min resoluutioon nähdäkseni riittävän pitkälle illan puolelle, mutta niistäkin näkee systeemin etenemisen ja käyttäytymisen. Aika hurjan näköinen, varsinkin Viron puolella ollessaan. Minkähänlainen peto se siellä olikaan? Tallinna näytti ainakin säästyneen pahimmalta.

Tutkakuvista näkee kivasti myös systeemin pyörimisen kun niitä katselee peräjälkeen. Hieno mesosykloni! Tästä olisi kiva kuulla seminaari myöhemmin syksyllä (vink vink IL:n pojat). Sain myös parhaat salamikuvani, tosin ei nämäkään vielä kovin kummoisia ole. Pitäisi varmaan muuttaa Tampereelle.

Tutka- ja muut kuvat osoitteessa:

http://www.atm.helsinki.fi/~tpnousia/temp/myrsky/

-- 
Timo Nousiainen
Department of Physics
P.O. Box 48
FI-00014 University of Helsinki
Finland

Tel: +358 9 19151064
Fax: +358 9 19150860


--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html