Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Leevi Korpela (leevikorpela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.08.2010



Olin bongaamassa ihan varta vasten sunnuntai-iltana, kun etelästä oli tulossa "jotain". Viranomaistiedote oli auttamatta myöhässä sillä kertaa. Noin klo 21.40 kerrottiin, että ukkonen iskee Helsinkiin klo 22, mutta sepä olikin jo Lahden liepeellä silloin. Ajoin motaria noin 10 km Lahden Renkomäestä etelään ja käännyin Luhtikylän liittymästä takaisin etelän synkentyessä kovaa vauhtia. Metsku Paavo soitteli, että vyörypilvi tulee tosi nopeasti pohjoiseen, oli ollut vastaanottamassa sitä täyttömäellä Vuosaaressa, näky oli ollut hurja.

Ajoin takaisin Kärkkäisen tavarataivaan pihaan tumma mörkö taustapeileissä ja päästyäni tavaratalon liikennevaloihin alkoi auto heilua tuulessa, roskat, pöly ja lehdet lennellä ja kaukaiset puut muuttaa asentokulmaansa lähemmäs 45 astetta. Mörkö ajeli siis kovempaa kuin sataakolmeakymppiä. Päähänpistona u-käänsin ja otinkin suunnan vyörypilven mukaan salamoiden leiskuessa. Ajoin huimassa myrskyssä ja kaatosateessa viiden kilsan pätkän Renkomäestä Nastolan liittymään Lahden itäpuolella. Pääsin varmaan suoraan vyörypilven herkkujen sisään salamoiden välkkyessä sysipimeässä. Digipokkarin videopätkä tallentui motarilta ajon aikana.

Liittymässä ilma oli niin sakeaa, että melkein paniikki iski, osunko siihen viidenkympin vauhdilla. Siinä oikealle käännyttyäni harjun päällyksen rampilla tuuli oli kovimmillaan ja hetken ajattelin, viskaako se minut autoineen päivineen tien sivuun. Ei viskannut, mutta kilometrin verran ajettuani Vt 12:sta Levon hautausmaan kohdilla tuli stoppi. Tiellä oli puita nurin ja älyttömästi roskaa, oksia, jopa latvuksia jo vähän ennen. puoli kilsaa aiemmin näin myös sähkönsinistä kipinöintiä oikealla lähellä tietä ja se ei tullut salamasta. Hetken siinä katselin, että vastakkaisesta suunnastakaan ei päässyt liikenne eteenpäin, siellä oli bussi ekana tulossa. Otin tilanteesta videopätkää. Edelläni oli vain kaksi autoa, joten puut olivat kaatuneet aivan äsken. Käänsin ympäri ja toivoin pääseväni vanhaa tietä Villähteen kautta itään kohti Nastolaa. Alku näyttikin hyvältä, mutta hautausmaan kohdalla oli saman syöksyvirtauksen tulppa, autoja vasta pari kappaletta siihenkin ehtineenä. Olikohan poliisiauto vilkkuvaloineen osunut paikalle sattumalta, kun valtatien puolella ei ollut virrkavaltaa vielä. Pian pääsimme hautausmaan parkkialueen kautta jatkamaan matkaa, eikä puita myöhemmin enää ollut kaatuneina.

Nastolaan mennessä tie oli monin paikoin siivoton roinasta, mutta varsinaisia esteitä ei enää ollut. Salamat leiskuivat, joskaan eivät kovin tiheään, korkeintaan muutama minuutissa eri soluista. Kotipihassa taas kerran pilven reunalla oli satanut vain hetken rankasti ja maa jäi itkemään kuivuutta, ainakin toistaiseksi. Saipahan kerrankin olla myrskyn umbrassa, ettei tartte aina valittaa. Rakeita ei muuten satanut, kaatovettä vain.

terv. Leevi

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html