Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

marko.pekkola_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 30.07.2010



Keski-Suomen alueella on arvioitu rajuimpien tuhojen olevan Konnevedellä (joka on Rautalammin naapurikunta lännen puolella). Ja sen kunnan sisällä pahimmat tuhot ovat juuri Rautalammin ja Konneveden välillä.

Tähän asti olen nautinto on ollut ykkösasia kaikissa näkemissäni myrskyissä, mutta täytyy myöntää, että yöllä pelko puiden kaatumisesta joko a) etenkin mökin jossa perheemme oli, b) rantasaunan tai c) auton tai d) vanhan torppamökin päälle oli ikävä kyllä selvästi ykkösenä.

Salamointi oli paikoin melkein valkeana jatkuvaa, ilmassa lenti roinaa pitkiä matkoja - mukaan lukien kuistilta vaatteita, pressuja metsistä ja tietysti oksia. M

yrskytuhoja on kylällä ja lähimetsissä kaikkialla. Välillä tiellä on osuuksia joissa joka pihasta on kaatunut yksi tai useampi puu. Tilastollinen otanta naapureista ja kaikista sukulaisista täällä on 100 % eli jokaisen tontilta puita maassa.

Lähetin tuon alla olevan viestin kännykällä aamuyöllä pimeydestä. Sitten aamun sarastettua parempi maastokäynti tuotti tuloksina noin 20 kaatunutta puuta omalta tontilta

Mökkitiestämme eteenpäin kylälle vievä Maukolantie oli ja on hengenvaarallinen. Sähkölinjoilla roikkuu käyttämällämme lyhyehköllä pätkällä kymmenkunta puuta, kaikki ne ovat kaatuneina tien vastakkaisen puolen sähkölinjoille - ja siitä alta autolla on yhä mökkiläisten ja paikkakuntalaisten ajettava.

Yhdestä kohtaa ajetaan kaatuneiden sähkölinjojen yli ja yhdestä kohtaa puut ovat vääntäneet sähkölinjat käsin kosketeltavalle korkeudelle. Yksi autokunta epäröi ja kääntyi takaisin kylälle. Mies ratissa selitti meille, että "tulee lähtö" jos tuo yksi kannatin pettää samalla kun ajaa alta.

Ja sitten "paras" lopuksi. Noin 40 metrin päästä suoraan rinnettä ylös kesämökistämme löytyi aamulla salamanosuma siirtolohkareeseen. Se oli räjäyttänyt lohkareen noin 4 isoksi kappaleeksi sekä muutamiksi siruiksi. Isoimmat palaset olivat vyöryneet rinnettä alas kohti, joista yksi ja isoin kohti mökkiämme! Ne olivat pysähtyneet kuoppiin! Se suurin on lähes kuutiometrin kokoinen (tziizus) Ja se tuli rinnettä alas noin nelisen metriä suoraan kohti mökkiä.

Saimme tänään puolenpäivän jälkeen moottorisahalla oman mökkitien auki.

Nyt jälkikäteen harmittaa se että myrskystä nauttiminen jäi tuskastuttavan vähälle. Olisi ollut upeaa uskaltaa kuistille edes hetkeksi kokemaan sitä luonnonvoimaa. Toisaalta tuli vettä ja puunhilettä kuistille niin vaakana, että ehkä oli kuitenkin parempi jättää väliin. Aamulla isoin ikkuna oli yhtä lehtiläikkää.

Parh. terv.
Marko

Lainaus marko.pekkola_ät_ursa.fi:

> olin vähällä eilen todeta että myrskyt on tehokkaasti kiertäneet rautalammen
> tänä
> kesänä. Onneksi en todennut.
>
> Kello 01.30 alkaen raju syöksyvirtaus ja elämäni tähän asti rajuin
> ukkosmyrsky iski
> järven yli. Kiersin juuri hämärässä tonttia. Ainakin noin 5 kaatunutta puuta.
> No sitten
> lähdin kulkemaan mökkitietä...
>
> Huomisen kaikki ohjelmanumerot on peruutettu. Tie on tukossa ainakin viidestä
>
> kohtaa isoilla kaatuneilla puilla. Tiedl sitten miten se tie johon meidän
> mökkitie
> liittyyy... Varmasti tukossa.
>
> Se että sähköt on poikki on seurauksista lievimpiä. Tosin se johtaa siihen
> nyt syömään
> jäätelöä klo 3 aamuyöstä!
>
>
>
> --
> Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
> Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
> Listan www-arkisto:
> http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html
>

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html