Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Tom Eklund (tom.eklund_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 30.07.2010



Moikka,

Porukassa on mukavampaa, sai allekirjoittanut todeta, kun pitkästä aikaa pääsi osallistumaan suuremman revohkan chase-kokemukseen. Kiitos Palmin Esan kulki tieto jopa tänne asti, että Sääksämäen Viiden numerolla olisi pientä miittiä tarjolla, joten suuntasin auton keulan välittömästi sinne. Kuten Marja jo aiemmin kertoilikin, siellä sitten porukalla ihmeteltiin etelä-pirkanmaalaisiin oloihin huimasti salamoivaa monsteria (ainakin 1 salama) ja varsinaista mahtipuuskaa (noin 6 m/s). Pilvet olivat jossain määrin lupaavan näköisiä ja varsinkin aika huiman paljon pilven tulosuuntaan kaareutuva sadeverho oli just jännä näköinen, mutta toivottua kehityksen räjähdystä käsiin ei tapahtunut. Niinpä poppoo suuntasikin pikavauhtia lupaavampien otusten tielle lounaan suuntaan.

Seuraava stoppi oli Riihimäen ABC:n pihassa, jossa tankkailujen ja meetwurstin syönnin lomassa joku haukansilmä bongasi etelästä rantautuvan systeemin mammatukset. Nämä kuuluivat niihin, joita tässä odoteltiin ja seuraavaksi päädyimmekin sitten Kytäjälle suht lähelle moottoritietä. Pysähdyspaikalta näkyi puhtinsa menettäneitä pilven huippuja, hieman uutta konvektiota ja reunaa jostakin joka jäi puiden taakse. Paikalta näkyi muutamia välähdyksiä, mutta ei mitään kovin erikoista. joten matka jatkui eteenpäin ja Forssan suuntaan.

Ennen motaria ja Forssan tietä, autot piti kääntää jossakin ja matkalla kääntöpaikalle esiin tuli myös otus, mikä hetkeä aiemmin oli jäänyt puiden taakse. Tässä kohtaa...noh, harmittaa ettei näystä voinut saada kuvaa. Edessä näkynyt pilvi oli komein, mitä olen sitten 18.7.2001 nähnyt. Havainto tosin saattaa olla väärä, koska havaintoaikaa ei montaa sekuntia ollut. Samassa auton nokka olikin jo toiseen suuntaan ja seuraavien kymmenien minuuttien ajan ohjelmassa oli joko moottoritietä tai sitten....54 tien puuränniä tai 10 tien puuränniä.
 Näiden kymmenien minuuttien aikana sai kokea niitä harrastukseen oleellisesti kuuluvia tunteita, mitä ei samanlaisina muista tekemistäni jutuista löydy. Ensin on vain tyhjää tai jonkinlaista muodotonta odotusta, kun mitään ei näy eikä oikein mitään mistään tiedä. :D Sitten verkkokalvolle alkaa sadella rippeitä ja välähdyksiä, jostakin joka lymyilee ja odottaa tuolla puiden takana näkymättömissä. Toivoa on! Seuraavaksi välähdyksiä ja salamia näkyy oikeastaan joka kerta, kun metsä edes hetkeksi raottaa näkymiään. Taivas tummuu hyvin vaikuttavan oloisesti, tulee melkein pimeä ja ilmassa on ripaus lopunajan tunnelmaa. Vau. VYÖRYPILVI!!! Komea ja uhkaavan näköinen vyörypilvi! Eikä pienintäkään mahdollisuutta ottaa kuvaa, ..... Simsalapim ja metsä aukene...metsä ei aukene eikä paljasta takanaan piilottelevaa hirviötä. Epätoivo nousee, kunpa nyt nopeasti tulisi kunnon aukea, kunpa saisin kuvattua tuon maailmaa syövän pedon. Kita kunnolla ammollaan, hampaiden törröttämässä reunalla ja salamoiden valaistessa sen sysimustaa nielua. EI EI EI, ohi menee, tällä kertaa vyöry jää kuvaamatta, mutta sentään nuo näkymät jäävät elämään, muistin syövereissä. Tilanne ei kuitenkaan ole ohi, syöksymme edelleen eteenpäin keskellä puuränniä ja ilma alkaa "täyttyä" rojusta. Puut ympärillä taipuvat, lehtiä ja muuta roinaan lentää ilmassa. Jopa auto heiluu tuulen voimasta. Ukkospuuskaa selvästi pukkaa, toivottavasti metsä ei lakoa tielle...Metsä ei onneksi heittäydy tielle ja matka jatkuu yhden pikapysähdyksen kautta Teuron peltoaukealle, jossa sitten porukalla ihastelemme ohi lipuvaa melkoista hirviötä. Niin lähellä, mutta niin kaukana. Tältä "väärältä puolen" pilvet ovat todella upean näköisiä! Pahaenteisen tumma pilvimassa suorastaan kiehuu ja kuohuu horisontissa, liikettä on. Salamat välkkyvät lähes jatkuvalla soitolla koko pilvinmassan mitalta ja kamerat surravat sekä parrat pärisevät. Noh, kenelläkään ei tainnut olla kunnon partaa, mutta kuitenkin. Salamointi tosiaan oli jokseenkin tiheää, eipä ole näin aktiivista salamointia tullut nähtyä sitten 2001 vuoden. Sekin tuli taistelun tuoksinassa selväksi, että Lahdessa on trombeja noin joka päivä, mutta sekin kalpenee sen settimäärän rinnalla, mitä Ylöjärvellä on tarjota. Joka tapauksessa hauskaa oli ja tähän päättyi ryhmän yhteinen taival. Kaikki hajaantuivat omiin suuntiinsa, itse lähdin vielä 2 tien kautta kotiin Akaaseen. Ajelin jonkin aikaakin edessä pakenevan ukkospilven takana katselle jokseenkin upeaa salamointia. Jossain vaiheessa sitten pysähdyin katselemaan ja toivon mukaan kuvaamaan. Siihenhän se sitten samantien hyytyikin ja kun kello oli jo aika paljon päätin lähteä kotiin. Kotimatkalla vielä katselin jokseenkin aktiivista elosalamointia kaukaisessa solussa, pari kuvaakin yritin ottaa, mutta eipä niistä oikein mitään tullut.

Kaiken kaikkiaan hieno kokemus, erityisesti sosiaaliselta kannalta. Kuvaus nyt ei mennyt ihan putkeen, mutta ehkä ensi vuonna sitten. Kiitos vaan kaikille mukana olleille! :) Niin juu ja sain minä kuitenkin ehkä "parhaat" digijärkkärillä ottamani salamakuvat, tosin paremmalla onnella niitä olisi noissa olosuhteissa voinut olla satoja eikä 2 tai 3. :D

Omat kuvani chaselta:
 http://tomeklund.kuvat.fi/kuvat/storms/hottest%20day%20ever/

t. Tom E.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html