Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Tom Eklund (tom.eklund_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.07.2010



Moikka,

Itse seurailin päivän ukkosta Vesilahden suunnalla ja Akaassa. Täälläpäin ukkonen oli, ainakin minulle, varsin vaikuttava ja hyvinkin ikimuistoinen tapaus.

Aloitin päiväni normaaliin tyyliin kahvilla ja päivän uutisten seulaamisella netistä. Tänään kuitenkin tein siinä mielessä poikkeuksen, että avasin sääsivut aivan ensimmäisenä ja onnekseni vielä tuossa vaiheessa ei settiä näyttänyt olevan. Huh, saisin nauttia elintärkeät aamukahvini rauhassa ja hartaudella. En kuitenkaan ehtinyt kuin ensimmäisen kupillisen loppupuolelle, kun joku tutka näytti jo pientä kuuron nökärettä lounaan ja lännen suunnalle. Siispä suunnistin länsisiipeen tarkastamaan tilanteen...nou hätä, pieniä ja kaukana... Blink...ihan kuin nuo kasvaisivat aikas kovaa vauhtia. Blink blink. Ei juma, tässähän taitaa olla tosi kyseessä.

Nuo pienet nökäreet horisontissa kasvoivat "peukalon-kokoisista" palleroista neljännen taivaasta peittäväksi massaksi ehkä noin 20 minuutissa. Tässä vaiheessa tein hyvin radikaalin päätöksen kahvihetken keskeyttämisestä ja ulos ryntäämisestä. Tutkien mukaan sadekaiut näyttivät liikkuvan siten, että Vesilahden suuntaan lähtiessäni en varmaankaan eksyisi pilvien reitille, mutta kaikilla muilla (lyhyillä ja helpoilla) vaihtoehdoilla lopputulos olisi varmasti vieläkin huonompi. Niinpä suuntasin auton nokan kohti Koskenkylän sekä Vesilahden peltoaukeita ja toivoin parasta. Alkumatkalla tilanne ei näyttänyt kovin kummoiselta, taivas oli menosuuntaan kyllä tumma, mutta piirteetön eikä salamia viuhunut taivaalla. Ohitettuani Koskenkylän pilven pohjaa rupesi yllättäen näkymään ja jonkinlaista rakennetta myös. Pistin peltiponin parkkiin ensimmäiselle sopivalle pysäytyspaikalle, heitin sateenkeräyspöntön pihalle ja jäin seuraamaan. Systeemi näytti aika kivalta ja vaikutti siltä kuin se olisi yrittänyt väkertää jonkinlaista vyörypilven tapaista. Salamointi oli tässä vaiheessa hyvin vähäistä, mutta ne harvat salamit, mitä taivaalta tipahteli, olivat suorastaan hämmästyttävän "pitkäikäisiä". Iskuissa näytti olevan niin paljon kerrannaisuutta, että yhden salamin aikana olisi melkein ehtinyt keittää kahvit ja puoliksi hörppiä kans. Nuo olivat sellaisia päiväsalamoita, että jos päiväsalamoita kuvatessa luottaa vain liipasinsormen reaktioihin, täydellinen epäonnistuminen olisi melkein mahdotonta, jopa hieman hitaammalle jantterille.

Minuuttien kuluessa pilvestä muodostui varsin komea otus ja salamointikin alkoi pikkuhiljaa kiihtyä. Hyvien katseluolosuhteiden aikana se ei kylläkään missään vaiheessa saavuttanut mitään henkeä salpaavaa aktiivisuutta. Parhaimmillaan ehkä isku tai pari minuutissa. Etureunan lähestyessä tuulikin alkoi nousta ja peltosaarekkeissa olleet puut hieman taipuilla. Pikaiset auton ikkunasta tapahtuneet Meteoksen- ulkoilutukset antoivat tulokseksi suht tasaisen noin 10 m/s puhalluksen. Mitään mahtavaa yksittäistä puuskaa en havainnut. Minuutteja ennen sateen alkamista pellolla näkyi komeita ruskeita pölypilviä, jotka pilvi puhalteli liikenteeseen vielä kuvalta pellolta.

Kellon näyttäessä suurinpiirtein 12.30 sade sitten alkoi ja se olikin melkoinen. Toki Suomessa ja maailmalla on paljon paljon rankempiakin sateita, mutta tämä meni kyllä oman vesisade top tenin ykköseksi ihan kertaheitolla. Hyvin pian sateen alkamisen jälkeen, se vyöryi yli maiseman ja sai sen katoamaan. Melkein kaikki maamerkit, joita hetkeä aiemmin olin katsellut, yksinkertaisesti hävisivät sateen sisään. Aina välillä tuli ehkä parin minuutin hiljaisemman (kuitenkin aika reippaan) sateen hetki ja sitten taas WHOOOOSH kuin joku olisi kaatanut ämpäristä vettä auton päälle. Salamointikin oli selvästi kiihtynyt ja aina välillä jonkun iskun jopa suorastaan tunsi keholla, mutta oikeastaan juuri mitään ei nähnyt. Hyvin heikkoja välähdyksiä ja paljon jyrinää, mutta näkyvyys oli kaiken puolin suhteellisen kehno. Hieman ennen klo 13:sta päätin katsoa tutkista, että mikä on homman nimi ja voisiko lähistöllä olla jopa jotain oikeaa nähtävää. Tilannekatsauksen perusteella näytti siltä, että "huonolla" säkällä voisin istun tässä monsuunissa vaikka koko päivän, kun samaan aikaan 10-20 kilsan päässä saattaisi olla sateetonta ja jopa salamoita tai jopa jotain parempaakin katseltavaksi. Juuri ennen klo 13 tuli hieman heikomman sateen hetki, riensin ulos vesisateeseen keräämään sadepöntön talteen ja tein merkinnät tulokseen liittyen...ja kuvan toisen pikarillisen tasosta. Sitten nostin kytkintä...

Katsellassani tutkakuvia en ollut katsonut raetodennäköisyys kuvia ja melkein samaan aikaan kun lähdin liikkeelle, iski mahdollisesti vielä entisiäkin rankempi sade kohdalle. Ajelin taajaman vesisadeliikenneruuhkassa hyvin hitaasti enkä siitä huolimatta tahtonut nähdä eteeni. Koskenkylän joen ylittävältä sillalta lähtevässä pienessä ylämäessä auto tuntui oudosti hyytyvän ja melkoinen whooosh-ääni tuntui hieman viittaavaan siihen kuin olisi ajellut vastavirtaan jossain vähän syvemmässäkin vedessä. Sivuikkunasta näytti siltä kuin tie koko leveydeltään olisi ollut huomattavan virtaavan vesimassan alla, mutta tämä saattaa kylläkin olla kuvitelmaa, sillä ulos ei todellakaan oikeasti oikein nähnyt. Rae-tuotteen perusteella näytti hieman siltä, että tässä tahtomattaan tuli core punchattua 9 tai 10 "todennäköisyyden" raepikseleitä. Minkäänlaisia rakeiden tulemiseen liittyviä ääni tai näköhavaintoja on missään vaiheessa kylläkään rekisteröinyt. Ajelin sitten Viialan ja Toijalan suuntaan ja taivas selvästi kirkastui, salamiakin näkyi mukavasti jne.

Myöhemmin sitten vielä ajelin ympäriinsä katsellen tulisiko myöhemmistä soluista mitään, ei oikeastaan tullut. Viidennumerolla löytyi muutama salamien katselija/kuvaaja. Joista yksi esitteli itsensä virolaiseksi rekkamieheksi ja oli päivän aikana näköjään ottanut ennemmän ja parempia päiväsalamakuvia kuin minä ikinä. Salamien kerrannaisuus todellakin oli ihanteellinen päiväkuvaukseen ilman triggereitä ja muita hifivehkeitä. Joka tapauksessa hieno päivä ja illalla oli vielä upeita pilvisäteitä...melkein horisontista horisonttiin.

Niin ja se vesisateen määrä...Mosa-mittariin tuli vähän vajaa 25 milliä 30-35 minuutissa ja arvelen, että Koskankylään satoi helposti reilusti yli 30 milliä tunnin aikana.

Kuvia: http://tomeklund.kuvat.fi/kuvat/storms/monsoon%202010/

t. Tom E.

2010/7/14 Esa Palmi <esa.palmi_ät_tappara.info>:
> Moro.
>
> Etelä-Pirkanmaalla on kaatunut metsää päivän ukkosissa:
> http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/ukkosmyrsky-riehui-urjalassa/184498
>
> Tampereen ylittänyt ukkonen ei ollut mitenkään erikoinen keskustasta
> havainnoiden. Tasaista sadetta ja pari kovempaa maasalamaa.
>
> --
> -Esa-
>
> --
> Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
> Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
> Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html
>

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html