Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Veikko Mäkelä (Veikko.Makela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.06.2010



> Kertokaa te jotka tiedätte, mistä johtuu ?
> Artsjö tutka ei näytä koskaan mitään muuta kuin suorassa
> osumassa.... onko näin käynyt ?
> http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/myrskybongaus/tutkain/wasp2.php
> Eurotutka toimii hyvin mutta siellä onkin 1000km meidän 20 km
> http://www.strikestareu.com/
> Ukko on ainoa tutka suomessa joka näyttää. Se näyttää liimoitetullusti
> mutta kuitenkin näyttää jotain jollain tällainen rivi radioamatöörikin
> osaa varautua

Hei!

Nyt en ihan ymmärrä, mitä tarkoitat? Kyllä Artjärven salamapaikannin näyttää kaiketi ihan samalla tavalla kuin muutkin?

Viittamaasi WASP-kuva on yhdistelmä monen paikantimen tiedoista Etelä-Suomen alueella. Se on erittäin konservatiivinen ja hyväksyy vain, jos salama on paikannettu riittävän tarkasti useammalla paikantimella. Muistaakseni paikantimen koneella voi virittää sen oman WASP-monitorin näyttämää kuvaa jollain parametreilla. Artjärvi on muistaakseni asetettu oletusarvoina.

StrikeStar on Euroopan laajuinen paikanninverkko, joka kolmiomittaa  useiden paikantimien tietoja. Se ei ole siis yksi paikannin. Sieltä saa myös Pohjois-Euroopan kuvan, jossa lukematarkkuus näytöltä on parempi kuin koko Euroopan kuvassa.

Ukko ei ole myöskään yksi paikannin vaan kotimainen kolmiomittausprojekti,  jossa on mukana muutama paikannin. Ukko ei ole erityisen tarkka, eikä sellaiseksi tarkoitettukaan. Se on kuitenkin suuntaaantava  kuva salamatilanteesta. Ukko näyttää sekä kunkin paikantimen havainnot, että pyrkii hakemaan risteyskohtia samanaikaisille havainnoille. Useamman kuin kahden paikantimen tuloksista kuitenkin risteysrasteja tulee yhdelle salamalle useampia, joka antaa ehkä väärän kuvan salamoinnista, jos ei ymmärrä sovelluksen toimintaperiaatetta.

Mikään harrastajapaikannin ei pysty kovin tarkkaan tulokseen hyvistä kalibroinneista huolimatta. Sekä suunnan, että erityisesti etäisyyden suhteen syntyy mittaushajontaa johtuen varsinkin etäisyydenarviointimenetelmästä,  joka perustuu muistini mukaan kahden etäisen taajuuden vaimenemiseron mittaamiseen. Saatan muistaa väärin, kun en ole radiotekniikan harrastaja.

Pyrimme käyttämään näistä laitteista nimitystä salamapaikannin, sillä tutka on harhaanjohtava nimitys, sillä laitteet ovat vain vastaanottimia,  eivätkä lähetä mitään, toisin kuin tutkat.

-VeikkoM-

PS. suora osuma ei ole ollut kaukana. Elokuussa 2009 salama iski jonnekin varsin lähelle. Salamapaikanninlaitteistolle lukuun ottamatta laitteen verkkokorttia ei käynyt kuinkaan. Ks. http://www.ursa.fi/blogit/jaostot/index.php?title=artjarven_ukkostutkain_taa s_linjoilla

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html