Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Tom Eklund (tom.eklund_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 14.05.2010



Hyvää päivää,

Lähes ennen kuulumaton kävi todeksi viime yönä eteläisellä Pirkanmaalla. Alkuillasta näytti siltä, että hyvällä säkällä saattaisi salami tai pari näkyä jopa näillä tienoilla. Aiemmista pettymyksistä vahvistuneena päätin kuitenkin minimoida mahdollisuuteni nähdä mitään etelästä tulevia ukonilmoja ja muita turhuuksia, eli lähdin mökille iltaa viettämään. Sitä paitsi, eivät ne ole "ennenkään" kestäneet tänne asti. ;)

Kuinka kävikään...Kello oli ehkä jossain 22:en tienoilla tai sitten ei, saunaan valmistautuminen oli käynnissä kun kuului ensimmäinen hyvin vaimea jyrähdyksen tapainen. Ääni kuulosti kovasti ukkoselta, mutta oli niin vaimea, että ei oikein voinut olla varma. Siispä löylyttelemään. Ekalla jäähdyttelytauolla taivas ei enää kuiskaillut, vaan äänen sävy oli vaihtunut jo ihan tukevaan bassoon eikä jättänyt epäilyksen häivää siitä, että ukkosta tuo todellakin on. Samalla ilta oli ehtinyt jo siinä määrin pitkälle, että teoriassa olisi pitänyt alkaa nähdä jotain välähdyksiä. Hetken odottelun jälkeen välähdyksiäkin rupesi näkymään, puiden takaa tosin, mutta kuitenkin. Kunnon salamia ei tuolloin vielä näkynyt, mutta välähdyksiä tai jyrinää melkein kerran minuutissa tai parissa. Sanomattakin on selvää, että saunan suhteen oli oikein kirjaimellisesti heitettävä pyyhettä kehiin ja keskityttävä valon välähdysten kyyläämiseen.

Vähän parempaa aktiivisuutta kesti ehkä puoli tuntia ehkä lähemmäs tunnin, en tiedä. Kuitenkin 23:n jälkeen sade alkoi tehdä tuloaan ja aktiivisuus hieman hiipui. Sateen myötä ukkosen jumala kuitenkin tarjoili vielä muutamat oikein selvät pilvisalamat, melkein suoraan päällä vieläpä ja kunnon kolinat päälle. Tyytyväisyyden tunne oli huomattava ja ilta suorainen menestys. Noiden muutaman melkein päällä olleen pilvisalaman jälkeen ko. pilvi hyytyi ja painui pois. Taivas selkeni ja koillisessa näytti edelleen olevan jonkinlaista konvektiota eikä aikaakaan, kun kauas pohjoiseen syntynyt solu läväytti +-10 pilvi/maasalamaa maisemaan. Tässä vaiheessa olin jo oikein tosi tyytyväinen ja lähdin kotiin.

Päätin vielä pysähtyä läheiselle peltoaukealle jättämään jäähyväiset tuolla kaukaiselle pohjoisen pilvelle ja samalla katsoa näkyisikö vielä pari salamia. Tulin peltoaukealle...vastakkaisessa suunnassa välähti kirkkaasti. Kerran, toisen ja kolmannenkin. Ei kuin auto parkkiin ja katselemaan. Etelän suunnalla näkyi ainakin kaksi erillistä, jos kohta aika kaukaista, ukkostelevaa systeemiä. Toinen oli niin kaukana ja niin alhaalla, että pilviä ei paljain silmin edes erottanut horisontin hämärästä. Lähempi taas....oli sekin kaukana, mutta kohosi ihan hyvin nähtävänä valkoisena tornina horisontista. Tilanne oli hieno, yö oli lämmin, taivas päällä oli melkein selkeä ja horisontissa välähti minimissään ehkä kerran minuutissa tai kahdessa. Ei tarvinnut kauan odotella, kun oli pakko kokeilla jopa salamikuvaustakin...ekaa kertaa ties kuinka moneen vuoteen ja harjoittelun puolellehan se meni. On se vaan ihme, jos valottaa minimissään 57 sekuntia minuutista, niin aina ne parhaat välähtävät juuri valotustusten välillä! :D
Nojoo, seuraavan kahden tunnin ajan katselin kuinka solut syntyivät ja kuolivat sekä kuinka salamointi samalla muutti paikasta toiseen. Lopulta parin tunnin spektaakkelin (melkein ainakin) jälkeen lähimmät solu saavutti paikkani, toi sateen ja muutaman päällä välähtäneen salaman. Spottaus oli ohi ja lähdin ajelemaan kotiin päin. Matkalla vielä horisontti ja taivas välähtivät moneen kertaan komeasti, yö oli upea! :)

 Pari kuvaa:
http://kuvablogi.com/blog/28203/1/

Tom E.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html