Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marko Pekkola (marko.pekkola_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.12.2009



Hei Panu & kollegat,

>>> Panu Lahtinen kirjoitti:

>>>> Sinälläänhän tuo ei ole mikään suuren suuri ihme. Meteorikameroita 
>>>>  on käsittääkseni Suomessakin
>>>> kohtuullisen monta, ja ne kuvaavat taivasta melko lailla  
>>>> taukoamatta. Varmasti todella kattava kuvakokoelm

Antti Mäkelä IL:stä esitteli kuvia Euroopan yläsalamatutkimusta johtaville asiantuntijoille Saksasta ja Israelista, sekä Tukholmassa pidetyssä kokouksessa myös muille eurooppalaisille ja yhdysvaltalaisille. Moni heistä oli yllättynyt siitä, että ilmiö oli ylipäätään mahdollinen kuvata täällä - etenkin koska esim. Alaskasta, Kanadasta ja Pohjoismaista puuttuvat vastaavat saavutukset.

Samoin salamatutkija Tapio Tuomi oli tästä Artjärvellä kertomansa mukaan yllättynyt. Suomi on niin pohjoinen maa, että parhaan ukkoskauden yötaivaat ovat liian valoisia. Tämä tekee tilastollisesti jo entuudestaan haasteellisen kuvauskohteen erityisen vaikeaksi pohjoisilla leveysasteilla.

Ennen kaikkea edellä mainittu "katkeamatta" kuvaaminen tarkoittaa Suomessa lähes katkeamatonta kuvaa pilvien alapinnoista. Ja kuten myrskybongarit hyvin tietävät miltei katkeamatonta kuvaa salamoiden kannalta myrskyttömästä tai mössöstä.

Se että lukuisten liiketunnistuksen videokenttien joukosta onnistuu löytämään ja tunnistamaan merkittävän ilmiön on ison työmäärän lahjakas huipentuma.

Panu Lahtinen kirjoitti:
>>> > Tarkennettaneen sen verran (ettei jollakin jää väärää käsitystä),
>>> että alla oleva lista ei ole suoranaisesti _tulipallotyöryhmän_
>>> aikaansaannoksia, vaikka ko. ryhmään havaitsijat ovatkin jossain
>>> vaiheessa liittyneet ;-)

Todellisuudessa suurin osa tulipallotyöryhmän jäsenten viime vuosina  valokuvaamista, esim. Avaruus.fi-uutisiin tai muuten julkisuuteen nousseista ilmiöistä on käsitelty ja analysoitu ensin työryhmässä. Etupäässä Jarmon vanhat saavutukset eivät tähän lukeudu ja juuri siksi tarkoituksella kirjoitin edellä "ryhmän tai sen jäsenten".

Kuitenkin Jarmon panos (kuten myös edellä mainittujen aktiivien Esko Lyytisen, Timo Kantolan ja Jari Tuukkasen) nimenomaan tulipallotyöryhmään, sen analysointiin ja tuloksiin on erityisen merkittävä.

Työryhmän jäsenet pystyttävät ja omistavat kameransa, mutta työryhmän viestintäkanavien lähes reaaliaikaisen viestinnän vuoksi moni kaivaa kiinnostavimmat ilmiöt esille jonkun ensin kerrottua niistä. Sen jälkeen tapausta tutkitaan yhteistyössä.

>>> meteorijaoston alla toimiva projektiryhmä?

Tulipallotyöryhmä ei ole meteorijaoston alaisuudessa, vaan se oma elimensä. Kuten Ilmatieteen laitoksen kanssa erinomaisesti sujuneessa yläsalamayhteistyössä ryhmän työ,data ja viestiliikenne on luottamuksellista. Tähän on päädytty alun perin siksi, että aikanaan mahdollisesti löytyvät meteoriitit on tarkoitus luovuttaa Suomen kansalliskokoelmaan lasten ja vanhempien ihailtavaksi. Toisaalta on jälkikäteen huomattu että tämä toimintatapa on myös tutkijoiden ja suurelle yleisölle viestinnän kannalta ihanteellinen.

Päinvastainen esimerkki nähtiin hiljattain esim. Norjassa, jossa julkistus heti ensimmäisestä epäilyksestä ilman tutkimusrauhaa ja koko putoamisalueen tarkistamista ennen julkistusta johti siihen, että Norjan luonnontieteellisen historian uusin meteoriittiaarre päätyi lähes kokonaan parhaaseen hintaan pilkottuna ulkomaille kansainvälisten diilereiden toiminnan vuoksi.

On Panulta hyvä huomio, että tulipallotyöryhmästä on vähän tietoa saatavilla. Pyrimme korjaamaan tätä ensi vuonna.

Olemme viime vuosina asteittain laajentaneet kameraverkkoa kutsumalla uusia jäseniä ja asentamalla uusia kameroita. Se työ kantaa osaltaan hedelmää, mutta hyvä esimerkki Suomen ilmaston haasteista on hiljattainen Oulun superbolidi. Se jäi kaikesta huolimatta selkeillä paikkakunnilla kamerakenttien katveeseen ja lukuisten oikeaan suuntaan osoittaneiden kameroidan kohdalla pilvien taakse.

Ystävällisin terveisin,
Marko

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html