Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.09.2009



Tervehdys Mikkelistä!

Menin tutkimaan erään mäen soveltuvuutta tähtien tarkasteluun 24.9.2009 noin klo 22.30, ja mäelle päästyäni hämmästelin etelän suunnalla näkemiäni välähdyksiä. Kolme vaihtoehtoa kävi mielessä: kameran salamavalo jossain lähistöllä, tykistön harjoitukset tai ukkonen. Kohta näkyikin välähdyksissä tuttua kerrannaisuutta, joka vahvisti ilmiön ukkoseksi.

Pikaviestinkysely Rami Saarikorvelta tuotti tuloksen: ukkosta merellä.

Tykistön ja keinosalaman sulki pois myös ilmiön laajuus: välähdyksiä näkyi noin 60 asteen leveydeltä (koska taivas oli pilvetön, tarkistin puhelimeni tähtikartastosta ilmansuunniksi 150 .. 210 astetta). Havaintojeni mukaan salamointikeskuksia oli ainakin kolme, mahdollisesti useampikin.

Ei ollut huippuseeing, taivas ei ollut kovin tumma. M27 näkyi 8x30 kiikareilla harmaana "oliona" juuri ja juuri. Salamoinnin valo levisi ilmeisen kosteassa ilmassa todella laajalle.

Sprite-havainnointi kävi mielessä. Olisi kai teoriassa ollut mahdollista, mutta ilman pitäisi varmaankin olla paljon kirkkaampi. Enkä edes tiedä, voisiko spritejä nähdä kiikareilla hyvälläkään kelillä, mutta nyt ainakin salaman oma väläys peitti tehokkaasti kaiken alleen. Kunnon havaintoyrityksen vesitti myös ilman kosteus, kun okulaarit sumenivat nopeasti. Pitäisikö kiikareihin kiinnittää pieni tuuletin, joka auttaisi kosteutta (tai ruumiin lämpöä) siirtymään pois okulaareista tyynellä säällä?? Jokseenkin toivotonta, ja ehkä hupaisaakin, huitoa kiikareilla ilmaa aina 15 sekunnin katselun jälkeen. Onneksi oli pimeää, niin ei kukaan nähnyt :)

Taivas välähti selvästi vielä palatessani rivitalon pihaan, ja viimeiset taivaan välähdykset katsoin olohuoneen ikkunasta noin klo 23.30. Taajama-alueella siis.

Mikkelissä salamointia havaitsi myös Petri Varneslahti, Launialan kaupunginosassa.

--

Sami Jumppanen

http://www.vimeo.com/samijumppanen
http://netti.nic.fi/~some-e/
http://some-e.blogspot.com
http://picasaweb.google.fi/sami.jumppanen

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html