Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

petri.ntuorila_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 06.08.2009



Hei,

Vantaan ja Sipoon tuntumassa tapahtui eilen vähän, mutta paljon.

Olin jo aiemmin tunteja sitten seurannut, miten Lahden lounaispuolella kehittyi monta popcorn -tyylistä ukkossolua. Ne sitten yhdistyivät ja kulkeutuivat etelämmäksi. Kävelin tietä pitkin, kun salama iski maihin hyvin lähelle tien vieressä olevaan metsään voimalinjojen läheisyyteen n. klo. 18:10-18:15 aivan Sipoon ja Vantaan rajalle (raja menee keskellä tuota tietä). Isku saattoi olla pilven viimeinen purkaus. Kuulin miten puun lehdet kahahtivat välähdyksen yhteydessä ja sen jälkeen maa tärähti ja pamaus oli kuin tykillä olisi ampunut. Salamointi oli verrattain verkkaista, mutta 4/5 salamoista tuntui tulevan maihin. Havaitsin pilvessä myös heikohkon vyörypilven ja raetuotekkin näytti todennäköisyyttä, joskin heikkoa.

Kun tuo edellinen myräkkä meni ohi huomasin, että lännessä kehittyi varsin voimakas kuuro. Lähdin lentokentän kalliolle katsomaan sitä ja jonkin ajan päästä havaitsin suppilopilven. Heti paikalle päästyäni huomasin riekaleissa selvää pyörimistä ja seinäpilvimäistä muotoa, joten herättelin toiveita jostakin tälläisestä.

http://juggis.1g.fi/kuvat/Myrskybongaus/Kausi%202009/Ukkoset%205.8.2009/suppilo_muokattu.jpg/full

Suppilo syntyi kahteenkin kertaan. Nokian E90 -puhelimen kameran erottelukyky on sen verta heikko, että kuvista ei ikävä kyllä sen parempia tullut. Järjestelmäkamera ei tällä kertaa ollut mukana kun olin vielä töistä paluu matkalla, joten valitettavasti kuvat eivät tuon parempia ole. Alla olevassa linkissä on muitakin kuvia ja tutkakuvia myös.

http://juggis.1g.fi/kuvat/Myrskybongaus/Kausi%202009/Ukkoset%205.8.2009/

Suppilo esiintyi noin klo. 19:45. Laitoin noista kaikista havainnot myös kantaan. Aion mennä vielä jälkeenpäin tuohon metsään tutkimaan löytäisinkö sitä tarkkaa puuta johon salama iski.

Terv. Juggis

Jari von Behr [jarivonbehr_ät_gmail.com] kirjoitti:
> Vihdissä, Karkkilan suunnalta Helsingin suuntaa on päivän mittaan noussut
> ukkospilviä. Tällä hetkellä vain paikallista murinaa. En itse saanut
> bongattua kuin komeita pilviä Nummi-Pusula kontra Vihti akselilla. Meren
> tuntumaan päästyään saattaa keli muuttua?
>
> --
> Jari von Behr
> http://arjenvalokuvia.blogspot.com/
>

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html