Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Sami Jumppanen (sami.jumppanen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 05.08.2009



Hei,

itselläni ei ole polarisaatiofiltterikokemusta, mutta UV:stakin luovuin linssinsuojana, koska sillä tuli mahdollisuus hankkia lisää heijastuksia. Lasi ei myöskään ollut väritön. Näissä varmaan on eroja. Luin kyllä joskus että UV-suodin voisi vähentää digikameroissa esiintyvää purple-fringing-ongelmaa, mutta sellaista ei ole häiritsevästi tullut vastaan.

Valottamisesta ja "korjailusta": eniten tykkään säätää kuvat niin (jos yleensä on tarvis säätää), että ne näyttävät mahdollisimman luonnollisilta, ei säädetyiltä. Miksi tuoda pilvestä mutkaa esille, joka ei näkyisi oikeastikaan kovin hyvin? Tässä on kuitenkin tilaa rajanvedolle, koska silmä näkee aina paremmin kontrastit kuin kamera. Jotta kaiken saisi digikuvaan ja näytöille, pitäisi kontrastia vähentää, ei lisätä. Jos pilven kirkkain osa ei ole valkoinen, esim. illalla, en näe syytä vääntää sitä valkeaksi. Tilannetta ei tosiaan paranna mainittu näyttöjen erilaisuus. Mielestäni siksikin olisi hyvä pitäytyä mahdollisimman neutraalissa kuvassa. Mutta tämä on vain minun näkemykseni, enkä tarkoita että taiteellinen näkemys jostain tilanteesta olisi huonompi kuin 100% luonnollinen, johon voi olla vaikea päästä.

Kuvia otettaessa on parasta ottaa eri valotuksilla (kuten jo mainittiin), esim. pistemittaus (jos löytyy, minun järkkäristä EI löydy) kirkkaimmasta kohdasta, sitten vaikka arvioiva (matriisi tms), +/- valotuksen korjaus, ihan mikä tuntuu itsestä toimivimmalta.

Canonin useisiin pokkareihin saa ja kannattaa asentaa CHDK, vaikka vain live-histrogrammin ja "seepranäytön" takia. Näillä välineillä voi helposti todeta palaako kuva valotettaessa puhki - kuin myös sen, miten rajallinen kameran dynamiikka on luontoa vastaan taisteltaessa!

Kokeilemalla oppii parhaiten ne konstit, joita itse tarvitsee.

--

Sami Jumppanen

http://netti.nic.fi/~some-e/
http://some-e.blogspot.com
http://picasaweb.google.fi/sami.jumppanen

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html