Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Kirsti Vuorela (kirsti.vuorela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.05.2009



Länsi-Savo 19.5.2009:

"Pyörre heitteli pihakalut kuuseen

Paikallinen myrskypyörre teki temppujaan Haukivuorella maanantaina. Tuulenpyörre tarttui Pitkäahossa talon pihamaalla olleisiin pihakalusteisiin ja heitteli ne 20 metrin päähän lehtikuuseen. Matti Maaranen Haukivuorelta kertoi, että tuuli oli tavallista voimakkaampi ja lennätti halkopinojen välistä purut taivaalle. Tuntui että halotkin lähtevät. Hän huusi tyttärelle, joka oli juuri tulossa koulutaksilta pihatiellä, ja varoitti vaarasta. Taapelien kattoelementit lensivät kuitenkin onneksi toiseen suuntaan. Tytär kertoi, että kiviä tuli niskaan.

Maarasen pihalla ei vastaavaa ilmiötä ole aikaisemmin koettu. Luonnonvoimia on tosin käynyt esittäytymässä. Muutama vuosi sitten salama poltti koivun. Vastaavanlainen tuulenpyörre koettiiin viime keväänä samoihin aikoihin Sonkajärvellä, missä se heitti yhdeltä pihalta leikkimökin 12 metrin päähän halkopinoon.

Meteorologi Ari-Juhani Punkka Ilmatieteenlaitokselta kertoi, että tähän aikaan vuodesta ei kyse ole luultavasti trombista. Liikkeellä voi olla ehkä pölypyörre. Pölypyörteitä syntyy aurinkoisina ja kuivina alkukesän päivinä. Maaston muoto tai metsän reuna aiheuttaa löyhiä ilmapyörteitä. Jos kohdalle osuu nouseva ilmanvirtaus se voimistaa pyörrettä. Pyörteen kesto on lyhyt, kymmenistä sekunneista minuuttiin tai kahteen..."

Tämmöistä meilläpäin. Mikkeliin kuuluva Haukivuori sijaitsee kartalla Kangasniemen ja Pieksämäen naapurissa.

-Kirsti V.-

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html