Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Esa Tuunanen (tuunaes_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 18.05.2009


Kyllä oli "hullu pariminuuttinen"... mutta kelpaisi se vaikka päivittäin!

Pihassa hallin edessä traktorista poistuessa huomasin että kymmenen metrin päähän syntyi puolenkymmenen metrin levyinen kovan näköinen pölypyörre. Tuossa vaiheessa vilkaisin kelloon jotta olisi edes jotain käsitystä kellonajasta (15:28) ja samalla tuli päähän katsoa että kuinkahan korkea kyseinen pyörre on niin kyllähän se pöly nousi selvästi viereisen puun latvaa korkeammalle reilusti yli 20 metrin. Kymmenen-viidentoista sekunnin kuluttua synnystä pyörre heikkeni ja hajosi muutamien sekuntien aikana. Tuossa vaiheessa ei ehtinyt ihmettelemään montaa sekuntia kun huomasin pölyn alkavan pyöriä maanpinnalla noin 8-10 metrin päässä edellisestä sijainnista. Tämä pyörre voimistui muutamassa sekunnissa hyvin rajuksi alkaen kirjaimellisesti imemään pölyä sisään maanpintaa pitkin samalla kutistuen parimetriseksi ja keskelle muodostui selvä reilun metrin levyinen tiheämpi "ydin" joka ampaisi vauhdilla ylöspäin. Tuossa vaiheessa aloin kaivaa taskusta kännykkää ja samalla huomasin näkökenttään tulevan jotain valkeaa maanpintaa pitkin kohti pyörrettä liikkuvaa. Siinä vaiheessa kun tunnistin että se oli 650kg:n lannoitesäkin tyhjä "kuori" joka juuri jäi maahan traktorin eteen se oli jo pyörteen vieressä ja maanpinnalla tehdyn "kunniakierroksen" jälkeen se imeytyi pyörteeseen ja nousi parissa sekunnissa jo kauas puunlatvojen yläpuolelle jossa näkyi vieläkin korkeammalla pölyinen juova. (edellisen pyörteen nostamaa pölyä vai tämän voimistumisvaiheessa noussut "ydin"?) Tuossa vaiheessa juoksin sisälle hakemaan kameralaukkua ja takaisin ovesta ulos päästyäni totesin voimakkaan kapean pyörteen nousevan korkealle (50+ m) taivaalla lähes yhtenäisenä ylempänä hieman mutkittelevana nauhana ja kyseisen parin metrin kokoisen säkin kuoren muuttuvan läiskäksi korkealla yläpuolella. Todettuani säkin jatkavan leijailuaan ja alkavan siirtyä poispäin lounaaseen toivotin sille hyvää lentomatkaa tuntemattomaan ja aloin taas katsoa takaisin alemmas ja näytti että pyörre olisi heikkenemässä/häviämässä alempana mutta sitä en kerennyt katsomaan loppuun kun huomasin että toisessa suunnassa n. 50m päässä alkuperäisestä paikasta oli uusi lähemmäs vajaa kymmenmetrinen heikompi pyörre jossa pölyä ja roskia kuitenkin nousi noin 15 metrin korkeuteen. Tämä pyörre heikkeni ja hajosi arviolta 10-15 sekunnin kuluttua mutta sen "haihduttua" kiinnitin huomiota outoon hieman suihkukonetta muistuttavaan matalaan jymisevään huminaan ja huomasin samassa suunnassa viisikymmentämetriä kauempana nuoressa viisimetrisessä metsikössä puiden "taipuvan kartioksi" noin kymmenen metrin säteeltä ja näyttävän olevan repeytymässä irti maasta. Kyseisen "pölyttömän"pyörteen merkit hävisivät maanpinnan tasolta arviolta reilussa kymmenessä sekunnissa ja samalla äänikin hävisi. Tuon jälkeen huomasin tuulen tyyntyneen lähes täysin ja ympärille katsellessani huomasin että pyörteeseen imeytynyt säkki (jos se ei imenyt toistakin) olikin yllättäen laskeutunut vain 70m päähän lähtöpaikasta.

Tuossa ajatuksia järjestykseen saamista yrittäessäni muistin myös että luokkaa puoli tuntia-tunti aiemmin kuulin saman suihkukonemaisen äänen ja koska tästä menee suhteellisen säännöllinen iltapäivälento yli en kiinnittänyt silloin siihen sen enempää huomiota vaikka taivaalle katsoessani en nähnyt mitään konetta ja äänikin lakkasi yllättäen 15-20 sekunnin kuluttua alkamisestaan.

Jotkut visionäärithän sanovat että tekniikka alkaa lähivuosikymmeninä yhdistyä ihmiseen (tai kumminpäin sen haluaa sanoa) niin enpä kyllä ollenkaan pistäisi pahakseni implanttia joka seuraisia aistien havaintoja puskuroiden niitä muistiin josta ne voisi tietyn ajan sisällä tallentaa pysyvästi. Ei tällaiseen johon ei ole rutiinia (kuten lähes automaattiseksi muodostunut salaman etäisyyden laskeminen) pysty reagoimaan systemaattisesti kun sitä alkaa "vyöryä silmille" täydeltä laidalta.

Mitenhän tämän nyt sitten oikein raportoisi... Toisaalta paikka ja aika ovat lähekkäiset mutta eivät nämä mitään pilvestä laskeutuvan yhden tornadon maakosketuksia ole ja peräkkäiset/läheiset pyörteet olivat luonteeltaan täysin erilaisia.

Esa Tuunanen
Parikkala       

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html