Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 16.10.2008



Moi,

> Mukaan yhteystietojen lisäksi infoa,
> että irtoaako niitä vain rahaa vastaan vai saako myös sellaisiin,
> joista ei makseta mitään, julkaistaan vain kuvaajan tiedot.

Tää on luonnollisesti vaan oma mielipide, enkä ehdota, että muiden pitäisi pakosti ottaa siitä mallia. Mutta sanonpa silti ;)

Noita kuvakyselyitä suoraan eri julkaisijoilta on tullut joskus muutama. Itse olen ottanut nykään sen tiukan kannan, että kissa ei elä pelkällä kiitoksella, vaikka se aluksi lämmittikin harrastajan mieltä.

Siksi pyydän kylmän viileästi julkaisuoikeudesta rahaa, jos julkaisu, johon kuvia haetaan, on selkeästi kaupallinen. Jos julkaisu tekee kuvasta kauppatavaraa, niin on kohtuullista, että kuvaaja saa oman osansa.

Jos julkaisu ei halua maksaa, niin minun puolestani on aivan sama, vaikka heiltä jäisi kuvat ja minulta pelkkä lämmin kiitos saamatta. Ja niin on joskus käynytkin, eikä ole harmittanut hetkeäkään.

Toki jos kyseessä on epäkaupallinen low-budjet tai no-budjet julkaisu, tai julkaisu jolla on omasta mielestäni jotain rahaa ylevämpää merkitystä, niin annan kuvia edelleen pelkkiä kuvaajakredittejä ja/tai julkaisun ilmaiskappaleita vastaan. Asia harkitaan tapauskohtaisesti.

Sitten hinnoista. Amatöörikuvaajana on aika vaikea määritellä hintojaan, kun ei tiedä mihin vertailla. Aloittelijana tuli alihinnoiteltua itsensä ihan täysin. Toivottavasti se että kertoilen omista saamisistani auttaa jotain toista, joka pähkäilee samaa ongelmaa.

Yksi mittapuu on Suomen suurin kuvatoimisto Lehtikuva Oy, jonka hintoja voi katsella täällä:
http://www.lehtikuva.fi/kaytto.html#hinnastot

Esim. kertajulkaisu toimituksellisessa käytössä aikakaus- tai sanomalehdessä maksaa Lehtikuva Oy:llä 145 EUR (alv. 0%). Kyllä amatöörinkin hyvästä kuvasta pitää sentään edes kohtuullinen osa tuosta summasta maksaa.

Tässä ois kolme omakohtaista esimerkkiä:

Salon Seudun Sanomat maksoi mukisematta 70 EUR/kuva eli 350 EUR viiden kuvan julkaisusta myrskybongausharrastusta käsitelleen sanomalehtijutun yhteydessä. Eivät kylläkään olisi maksaneet mitään, jos en olisi itse pyytänyt.
http://www.mantynen.com/teemu/valokuvaus/salon-seudun-sanomien-lehtihaastattelu/

T&A (eli tits'n'ass ... eiku Tähdet ja Avaruus (terkkuja vaan boozelle ;)) maksoi muistaakseni 50 EUR/kuva, eikä tarvinnut edes pyytää, eli sieltä tuli satanen sivusta, jolla on kaksi kuvaani ja lyhyt pätkä blogista lainattua tekstiä.

Kuvia taivaalta -kirjan kuvista ei tarjottu rahaa, mutta jokaisesta kirjassa julkaistusta kuvasta sai kaksi kirjan vapaakappaletta. Minusta kirja oli jo kulttuuritekona niin hieno, että vaparit oli enemmän kuin riittävä korvaus. Ja niitä vapareita oli kiva jaella lähisukulaisille lahjoiksi, kun pääsi kerrankin elvistelemään kunnon omistuskirjoituksen kirjan kansilehdelle ;)
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9524681293

Ja noi on olleet kaikki siis pelkkiä kertajulkaisuja. Jos julkaisija haluaa jotain laajempia oikeuksia, niin hinnat nousee selvästi.

Mitä isompi julkaisu, sen enemmän niiltä kehtaa pyytää. Hesarilta ja iltapäivälehdiltä pyytäisin surutta paljon paljon enemmän ihan vaan kostona siitä, että ne tarkoituksellisesti ja törkeästi hyväksikäyttää aloittelevia ja kokemattomia digikuvaajia: (Esim. Ilta-Sanomat: "Vain netissä julkaistuista lukijakuvista ei makseta palkkiota." / "Lähetetyn kuvan tai videon jälleenjulkaisu- ja edelleenluovutusoikeudet siirtyvät Ilta-Sanomat Oy:lle.")

-- 
Teemu Mäntynen
http://www.mantynen.com/teemu/
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html