Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Mats Kommonen (mats_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 13.07.2008



Päivää,

Tässä ensihavaintojani kahdesta chase-kiinnostusta herättäneestä laitteesta. Havainnoissa on pyrkimys virkamiesmäiseen puolueettomuuteen, koska teen näistä evaluaatiota virkakäyttöäkin varten :)

Havainnot lähinnä omaan chase-kokemukseeni tukeutuen, muihin asioihin en ota tässä yhteydessä syvemmin kantaa; käyttöliittymäasiat ovat jokaiselle henkilökohtaiset; samoin muut tuotemieltymykset ja hinta-/pakettidilemmat; ne eivät tietty tämän postilistan asia olekaan.

Itse suhtaudun molempiin laitteisiin positiivisesti sekä ennen että jälkeen testauksen, ja käytän molempia työpuolella jatkossakin.

Testissä siis Apple iPhone 3G ja Nokia E71. HIntaluokka ja koko ovat molemmissa hyvin samat.

FMI:n animaatiot, RaPu, IS/HS-animaatiot

  • iPhonessa toimii, tosin RaPu-tutka-animaatio on niin raskas, että selain on kykyjensä ylärajoilla ja jopa kaatuu herkästi. Selaimella on jokin spesiaali pikkuongelma FMI:n käyttämän animoinnin kanssa, ilmeisesti.
  • E71:ssä toimii moitteettomasti, myös RaPu. Ensimmäistä kertaa ever Nokian S60-laitteessa; uusimmissakin vähintään ikkunassa liikkuminen on ollut hidasta. Tässä ei.

Proto.youloc.net

-iPhonessa toimii, käsittääkseni kaikki nykyisen käyttöliittymän toiminnallisuudet käytettävissä. Noin 15min kuluttua sijaintitäppä ei enää autopäivittynyt, reloadin jälkeen alkoi taas.

  • E71:ssä perusliittymä näkyy, samaten aktiiviset liikkujat. Oikean laidan asetusten vaihto ei tuonut epäaktiivisia palloja näkyviin. Seurattavan käyttäjän valinta toimii. Selaimen käytettävyys on äärirajoilla; jumittelee jne.; kokonaisuutena ei hyvä mutta saattaa antaa viitteitä toisten liikkumisista.
  • Kummassakaan puhelimessa ei ole mitään hiireen viittaavaa, joten kartan liikuttaminen vetämällä on minulle mysteeri ja luultavasti mahdottomuus. Mittakaavan muuttaminen skaalausjanalta toimi iPhonessa; E71:n sivu meni vähän sekaisin.
  • GSMTracker toimii E71:ssä, muttei tiettykään iPhonessa.

Yleisiä iPhone-havaintoja

  • WWW-selaimen yleisilme ja sormiliikuteltavuus ovat hienoja ja tasaisia, paitsi animoitujen tutkasivujen yhteydessä, missä liike hiukan nykii.
  • Laite ei moniaja mitään muuta kuin systeemisovelluksia, eli jos siirtyy ohjelmasta toiseen, alkuperäinen pysähtyy siksi aikaa.
  • Selain ei osaa tallentaa www-sivujen salasanoja minnekään, joten ne täytyy aina syöttää uudestaan tai kirjoittaa suoraan osoitteeseen (mikä aiheuttaa sen, ettei konetta voi antaa toisten näplättäväksi, kun salasanojen salaisuudella on väliä)
  • Teksti on parasta mahdollista Apple-laatua. Ei varmaan missään taskulaitteessa ole ollut näin hyvin luettavaa ja nättiä tekstiä kirjasinten koosta riippumatta.
  • Näytöllä oleva näppäimistö edellyttää harjoittelua ja totuttelua. Kryptisten salasanojen kirjoittaminen on raivostuttavaa touhua (ei sanakirjaa nopeuttamassa).
  • iPhonessa ei ole modeemitoimintoa, eli kannettava tietokone ei voi käyttää iPhonea modeeminaan. Jos pitää läppäriä mukana, se tarvitsee toisen puhelimen, mokkulan tms.

iPhonen A-GPS toimii hyvin ja nopeahkosti. Google Maps on ainoa tämänhetkinen softa, jossa GPS:stä on hyötyä, se antaa GPS:stä tarkan vaikutelman.

Yleisiä E71-havaintoja

  • Ilmeisesti Nokian kaikkien aikojen tehokkain ja suurimuistisin laite. Ensimmäinen näkemäni taskulaite, jolla ei ole mitään ongelmia RaPu-sivuston koon tai skriptin kanssa, esim E61:een ja E90:een verrattuna ikkunassa liikkuminen on nopeaa ja sulavaa. (Myös E90 on tehokas, mutta siinä kuluu paljon nettotehoa ison näytön liikutteluun.)
  • Testiajolla laitteessa oli yhtaikaa käytössä Navicore, Nokia Maps, www-selain (jossa kahdessa ikkunassa Rapu ja Vaski), IM+ (AOL/MSN-viestintä) sekä PuTTY-SSH (irc). Kaikki toimi eikä mikään nykinyt tai sammunut. Ällistyttävää.
  • Ensimmäisessä käyttisversiossa vähäistä epävakautta, mm. www-selain kaatuu joskus, mutta en ole vielä keksinyt onko siihen jokin tietty syy. Muilta osin tuntuu S60-repertuaarin vakaammassa päässä olevalta.

Näyttö on hyvin pieni, 320x240. Paljon siis riittää skrollattavaa selailussa, mutta toisaalta pikseleitä ei tarvitse tihrustella niinkuin joissain malleissa. 5-suuntanäppäin on aivan omaa luokkaansa esimerkiksi E61:n, E70:n tai 9300:n löysiin tikkuihin nähden.

E71:n sisäinen GPS on luultavasti samaa sarjaa kuin E90:ssä, eli signaalin saaminen on vähän huteraa (A-GPS tarpeellinen) ja tarkkuus hyvin vaihteleva. Nokialaiseen saa toki liitettyä ulkoisenkin GPS:n, jolloin tarkkuus on paras mahdollinen (iPhone ei osaa käyttää bluetoothia muuhun kuin äänilaitteiden etsintään).

E71:n näppäimistö on todella pieni. Sen ensimmäinen käyttökerta tuottaa "ei tämä voi toimia" -elämyksen, toinen käyttökerta alkaa onnistua, ja kolmas menee jo rutiinilla, ainakin jos on kohtuunäppärät sormet. Monien ohjelmien käytettävyyttä parantaa dokumentoimaton havainto, että funktionappeja voi tuplapainaa ohelmakohtaisesti (eli karttaohjelmien tai selaimen zoomaaminen toimii suoraan lukituilla */#-näppäimillä, mutta toiseen ohjelmaan vaihdettaessa näppis toimii kuitenkin ilman eri funkkaripainalluksia normaalina tekstinäppiksenä. Tämän merkitys avautunee vanhoille E61-käyttäjille ja uusille E71-käyttäjille.)

Summa:
iPhone on ylivoimaisen hieno laite kaikenlaisten veppisivujen selailuun, jos linkit ovat valmiina bookmarkeina ilman salasanakyselyä (kirjoittaminen hidasta varsinkin tienpäällä), muu hienous odottaa vielä tulemistaan uusien sovellusten ja käyttispäivitysten myötä. Kuvien ja videoiden ylivoimainen katseluohjelmisto voi myös olla chase-ihmisen mieleen, jahka tavara on ensin iTunesilla synkattu iPhoneen.

E71 on pieni sekä hyvässä että pahassa, mutta hirmuisen tehokas. Sen tärkein ominaisuus mielestäni on kyky pitää lukuisia raskaita sovelluksia yhtaikaa auki, ja se että sitä voi aina käyttää yhdellä kädellä.

En ole erityinen S60-laitteiden fani, siksi olen hieman yllättynyt omista havainnoistani, jotka näyttäisivät tekevän E71:stä selkeän valinnan chase-laitteeksi. iPhone tekee muutaman asian paremmin kuin yksikään toinen laite maailmassa, E71 taasen tekee useampia asioita ja on toistaiseksi paljon monikäyttöisempi; tasaisella Nokia-S60-laadulla, johon tottuu/tyytyy tai sitten ei. S60-raivostuttavuuksien päälle E71:ssä on kuitenkin suuri joukko pieniä uusia oivalluksia, jotka tekevät siitä paljon paremman käyttää kuin edeltäjänsä.

Windows Mobile-laitteille meillä on toiset asiantuntijat ja käyttäjät, joten niihin en ole työssä enkä tässä puuttunut lainkaan. Koska puhelimen valinta on aina sekä rahajuttu, fiilisjuttu, käytettävyysjuttu että eri komponentteihin jaettava tarvejuttu, niin lopullisen päätöksen kuuluu kullakin perustua vähän eri argumentteihin.

Tämmöttis,
--

        Mats

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html