Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Panu Lahtinen (pnuu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 09.06.2008



Tuli tehtyä viime yönä bongausurani ensimmäinen "chase". Tosin liikkeellä olimme jalkaisin.. Irkissä päädyttiin siihen, että myös pääkaupunkiseutu saisi pientä äksöniä, Salon kohdilta oli noussut muutama varsin lupaavanoloinen solu.

Naapurissa asuvan kaverin kanssa päätettiin lähteä ulkoiluttamaan kameroita ja suuntana Espoon Leppävaaran kupeessa oleva Iso-Huopalahden täyttömäki, josta on varsin kohtuulliset näkymät varsinkin itään kohti Helsinkiä. Myös etelään on kohtuulliset näkymät, mutta aivan horisonttiin ei puiden takia näe.

Pienen arpomisen jälkeen sopiva paikka löytyikin, ja saimme etelästä hipoen ohi menneeseen soluun varsin hyvät näkymät. Salama-aktiivisuus ei ollut mikään hurja, mutta muutama kuva siitä sentäs saatiin, vaikka lähinnä pilven sisällä kipunoikin. Tässä kaksi omaa, muut olivat ihan kuva-alan reunassa tai hyvin himmeitä pilven sisällä väläytelleitä.

http://www.iki.fi/~pnuu/gallery/?dir=lightning&srch=20080609

Pyryllä oli toisena kameranaan mukana tähtikuvausta varten modifioitu järkkäri, josta normaali IR-estosuodin on korvattu IR-päästösuotimella. Tällöin suuri osa näkyvästä valosta jää suotimeen ja kennolle pääsee vain lähi-infrapuna. Yksi kuva osui varsin hyvin kohdalleen:

http://pyry.smugmug.com/gallery/3670038_WrtfT/1/#309526709_teo2a-A-LB

Puut eivät olleet lumen peitossa, tuolta lehtivihreä näyttää IR-alueella ;-)

Kun tämä solu alkoi olla jo kaukana ja hieman hiipunut, meistä pohjoiseen kehä III:n kieppeillä mennyt solu alkoi kiinnostaa, sillä se näytti välkyttelevän hyvin tiiviiseen tahtiin. Oikeaan chase-tyyliin kuvauspaikan metsästäminen oli hankalaa, pohjoisessa oli metsää ja puurännien reunustamat ulkoilutietkään eivät kuvauspaikkoja juuri tarjonneet. Hetken kuvasimme frisbee-golf-radan eteläpäädystä, mutta puusto peitti käytännössä kaikki salamit. Avoimemmalle paikalle päästyämme solu oli jo etääntynyt liian kauas, joten suunta kotio. Muutama pitkästi pilveä valaissut salami kuitenkin nähtiin :-)

Josko tänä kesänä pääsisi autollakin chaselle, näkisi muitakin puurännityyppejä..

-- 
Panu
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html