Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Aki Saarela (aki.saarela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 29.05.2008



Sain havaintoraportin, täyden videon (1:36) ja lisäkuvia tapauksesta... kyllä pitää sanoa että on komeimpia, ellei komein näkemistäni pölypyörteistä! Kestää oikein kovasti kansainvälisenkin vertailun, on elänyt kokonaisuudessaan 5 min! Ensinnäkin ilmapatsas on todella korkea, selvästi yhtenäinenkin osa varmaan yli 200m + siihen vielä riekaleet päälle. Havaintokertomus sisältää erään omituisen kohdan, havaitsija kertoo kuinka pyörre ensin hajoaa ja katoaa (tähän kohtaan päättyy näkemämme video). Hetken kuluttua pyörre kuitenkin palaa ja tuottaa samanlaisen korkean ja selvärajaisen suppilon. Tästä vaiheesta hän lähetti minulle kolme kuvaa.

Odotan tällä hetkellä lisätietoja siitä, miltä cloudbase näytti. Kuvia patsaan yläosista on myöhemmin valmistumassa filmikamerasta. Pölypyörrehän tämä nyt siis ilman muuta on, mutta jotakin jännää siinä on tapahtunut, kun ilmiö on välillä hajonnut ja hetken päässä muodostunut uudelleen vähän kuin Jumper-tornadot.

Todennäköisesti vaihtoehtoja on kaksi:

  1. pyörre on dissipoitunut maan tasalla, mutta ilmaan on jäänyt jotain pyörremomenttia, joka on saanut uusia voimia matkan päässä jos konvektio on taas voimistunut.
  2. pyörre ei paikan päällä ole dissipoitunut, mutta kulkenut kovan maan/ruohon ylitse, jolloin näkyvä funnel on kadonnut. Havaintomatkaahan tässä on runsaasti, joten pienet ruohot ja heinät eivät näy havaitsijalle, vaikka niitä ilmassa pyörisikin.

Kyseessä ei siis ole erillinen tapahtuma, joka olisi syntynyt esim. hetken kuluttua viereisellä pellolla, vaan samalla reitillä aiemman ilmiön eteen syntynyt uusi näkyvä suppilo. Välillä aikaa ilmeisesti parikymmentä sekuntia. Onko arvovaltaisella raadilla muita ideoita tällaisesta dust devilin käytöksestä?

A

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html