Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jukka Salimäki (jukka.salimaki_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 01.10.2007


>Myräkkä väisti länsirannikon vaikka läheltä liippasi. Iltayö oli selkeä ja
>tähtikirkas eikä sisämaasta
>päin näkynyt mitään vaikka salamatutkat antoivat viitteitä.
>Pitkien avolinjojen päässä kun ollaan, pluggasin taas irti tietokoneet ja
>modemin. Välissä
>on tuollaiset ylijännitesuojatut pistorasiat, mutta epäilen onko niistä
>mihinkään ylijännitepiikin
>sattuessa. Onko näistä mitään relevanttia tietoa tai kokemusta? Ja jos
>tietsikka kärähtää,
>niin mikä siellä oikein menee... kaikkiko?

Omasta mielestäni nuo pelkät ylijännitesuojat ovat melko huonoja suojia. Halpojen suojien rakenne on yksinkertainen ja suoja ei ole kummoinen, heikon ylijännitepiikin voivat tietty hajoten estää.

Mielestäni paljon parempia suojia ylijännitettä vastaan ovat UPS-laitteet. Niissähän on akusto, joka on aika hyvä syömään ylijännitepiikkejä. Halvoissa UPS-laitteissa akusto on tosin vain varalla ja virta ei kulje koko ajan niiden läpi, jolloin suojauskin on heikompi. Online UPS-laitteessa akuston kautta kulkee kaikki virta koko ajan ja se syö tiettyyn rajaan asti mukavasti ylijännitteitä. Ja sitten jos kovempi ylijännite tulee, niin luultavasti ensimmäisenä UPS sanoutuu irti eikä tietokone. Mutta UPS olisi hyvä olla kytkettynä maadoitetuun pistorasiaa, muutoin suojaus ei ole niin hyvä. Ns. nollaamalla maadoitetun pistorasian suoja on tyhjää parempi vaikka se ei olekaan erillisen suojamaadoituksen veroinen.

Yksi huomion arvoinen seikka on puhelinlinjan suojaus. Monissa UPS-laitteissa ja ylijännitesuojissa on mahdollisuus suojata puhelinlinja myös. Tätä kannattaa ehdottomasti käyttää. tällöin puhelinlinjasta tulevat ylijänniteet pääsevät purkautumaan sähköverkon maadoitukseen ohi tietokoneen. Puhelinlinjasta tuleva ylijännite voi tuhota tietokoneen perusteellisesti, koska tällöin ylijännite pääsee helposti herkkiin tietokoneen osiin ja kulkeutuu niiden läpi virtalähteen kautta sähköverkon maadoitukseen. Tällöin saattaa koneesta tulla vainaja kertalaakista kun prosessorin, emolevyn, näytönohjainkortin ja kiintolevyn mikropiirit rikkoutuvat lopullisesti. Sähköverkon kautta tulevalla ylijännitteellä on edessään enemmän esteitä ennen herkkiä tietokoneen osia. Mutta mitään ei voi varmaksi koskaan sanoa. Todennäköisemmin tietokone hajoaa puhelinlinjan ylijännitteestä kuin sähköverkon ylijännitteestä. joskus voi jäädä enemmän ehjäksi ja joskus ei jää mikään, ei edes näyttö.

T. Jukka S.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html