Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Leevi Korpela (leevikorpela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.07.2007



Voi pöhlä, kyllähän puuskamadot kiemurtelivat Nastolankin kohdalla toisin kuin kirjoitin. "Vanha" unohti hetkellisesti UTC:n. Yön tapahtuma lisätty havaintokantaan.

Leevi

  • Original Message ----- From: Leevi Korpela To: myrskybongarit-l_ät_mail.ursa.fi Sent: Thursday, July 19, 2007 11:55 PM Subject: [myrskybongarit-l] puuskasade

  Ei ihan Valkealan kaltaista, mutta myös täällä 20 km Lahden itäpuolella puhkui melkoisesti viime yönä. Havaitsin harvakseltaan lähestyvää "radioukkosta" ja pian heikkoa jyrinääkin. Harvat jyrähdykset voimistuivat ja lähestyivät lännestä.   Kello 00.20 jo melko navakka perustuuli voimistui hyvin äkisti ja hetken perästä alkoi valtava sade. Yön hämärässä taipuneet lähipuut 30 metrin päässä hävisivät näkyvistä vaaleaan ohikiitävään sadeusvaan. Tuuli ja sade muodostivat yhdessä melkoisen pauhun, seassa kuului kuin rakeiden yksittäisempää ropinaa.   Rajuilmaa kesti ehkä kolmisen minuuttia, sitten normaali perustuuli palautui ja sade taukosi vain lieväksi pisaroinniksi. Samalla hetkellä voimakas maasalama valkaisi tienoon ja alta sekunnin ukkosenjyrähdys tärisytti taloa aloittaen kovalla pamauksella. Ukkosiin väistämättä tottunut vaimo parkaisi sängystä: "Voi kamalaa, mitä tapahtui?"   Ei mitään näkyvää vahinkoa, mutta puhelinrasiaan jäänyt adsl-modeemi hiljeni (huomasin aamulla yrittäessäni turhaan nettiin).   Sademittarin lukema kiinnosti eniten. Pienessä sateessa keskellä yötä menin tarkastamaan ja lukema oli 10 milliä, josta arvioni muklaan 8 mm oli täytynyt tulla noin kolmessa minuutissa, minkä saderyöppy kesti. Kello oli tulloin 00.35 enkä havainnut maassa ainuttakaan raetta.   Tuulennopeudeksi on pakko arvioida 15-20 m/s vaikka mitään tuhoja ei näkynytkään. Myöskään puuskamatoa ei näkynyt, sellainen oli pohjoisempana Heinolan suunnalla ja myöhemmin Kouvolassa päin (huom. Valkeala).

  Noin 5 km:n päässä salama tuhosi kaksi omenapuuta. Vaimon työkaveri kertoi, kuinka salama oli iskenyt omenapuuhun ja siirtynyt maata pitkin toiseen omenapuuhun tuhoten ne molemmat. Enempää en asiasta tiedä. Ehkä käyn paikalla, jos vaimo saa sovituksi "uudehkon työkaverin" kanssa. Suunta ja etäisyys täsmäävät ennen oman tienoon suurta pamausta kuuluneeseen maasalaman jyrinään.

  Kovin on vielä harva bongareiden verkosto, kun viime yön tapahtumista idän suunnalta ei muita viestejä ole näkynyt.   Tapahtuikohan aiemmin päivällä Oulun läänin suunnalla mitään?

  terv. Leevi

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html