Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Eero Karvinen (ekarvinen_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 04.07.2007



Hei!    

  Olen kuullut tuon naksahtavan äänen lukuisia kertoja. Sen kuulee joskus jopa 300m päähän iskeneestä salamasta. Terävä selkeä erillinen napsahdus ja vasta sen jälkeen itse salaman aiheuttama räjähdyksen omainen ääni pienellä viiveellä. Usein kuulee napsahduksen ja räjähdysäänen välissä paperin repäisyä muistuttavan äänen. Oikein lähelle iskiessä napsahdus ja välittömästä perään kova terävä räjähdysääni.    

  terveisin,
  Eero Karvinen

jakke.makela_ät_kolumbus.fi wrote:   

Hei, tuo naksahdus on mielenkiintoinen havainto. Koin itse viime kesänä mittausten aikana saman, kun salama iski muuntajaan n 100 metrin päässä. Veikeä tunne: tuo ällöttävä napsahdus kuului tasan samalla hetkellä kuin muuntajan räjähtäminen näkyi, ja vasta n 300ms myöhemmin kuului jysäys (ikävän kovana).

Vanhempien kollegoiden kanssa päädyimme siihen että se naps on koronapurkaus ja/tai ylöspäin menevä vastasalama joka ei kuitenkaan päädy salamaksi asti. Niitä tulee helpoiten silloin jos n 100 metrin säteellä on useita hyvin johtavia piikkejä (rakennuksia, ukkosenjohdattimia, mastoja) joihin salama voisi yhtä hyvin iskeä. Kaikista voi lähteä pieni purkaus ylöspäin pyrkien kohti alaspäin vipeltävää esisalamaa, mutta esisalama lopulta "valitsee" vain yhden niistä. Kaikki "poksahtavat" yhtä aikaa, mutta jos sattuu istumaan sellaisen "epäonnistuneen" kipinän lähellä, poksahduksen kuulee hiukan ennen kuin jyrähdyksen.

Minun tapauksessa aikaeron takia purkaus on tullut joko mittalaitetornista joka oli n 50 m päässä, tai sitten kopista jossa istuin (oli maadoitettu). Sinun tapauksessa varmaan oman talosi tai naapurin ukkosenjohdattimesta kun aikaero oli noin pieni.

Ilmiö ei ole ihan jokapäiväinen, se vaatii vain että salama iskee n 100-200 metrin päähän ja olosuhteet ovat muuten sopivat. Suomen oloissa tilastollisesti kerran per henki per elämä. Varsin ikävä tunne, ja tarkoittaa että henki on vaarassa vaikka miten olisi maadoitukset kunnossa. Mutta mielenkiintoinen ilmiö.

J*        



Moody friends. Drama queens. Your life? Nope! - their life, your story.  Play Sims Stories at Yahoo! Games.
--

Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html