Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marja Wallin (ukonvasama_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 17.06.2007



Jatkanpa minäkin vielä aiheesta ja muutenkin ukkosiin liittyvistä uskomuksista.

Muistan itsekin vuosien takaa kotoa paljon tilanteita, joissa ukkonen "kiersi" paikan. Pitkään uskoin mitä kerrottiin, että koska talo sijaitsi vedenjakajalla, ei ukkonen päässyt siitä yli vaan kiersi alueen tai hajosi kahtia paikan yllä. Sitkeä uskomus, joka on äärimmäisen helppo sisäistää.

Nyttemmin on jo ymmärtänyt, että ei tietenkään ole ollut kyse kummastakaan. Ukkonen on tosiaan kauempaa lähestyessä vain näyttänyt siltä, että on liikkunut kohti ja yhtäkkiä muuttanut suuntaa vaikka onkin vain koko ajan ollut menossa sivuitse. Ja mitä tulee tuohon jakaantumiseen, niin tottahan toki siinä on ollut kyse kahdesta lähestyvästä solusta jotka ovat kumpikin olleet sivuuttamassa paikan.

Oli muitakin uskomuksia, joista osa pitää kyllä ihan paikkansa ja on toki selitettävissä. Kovimmat ukkoset tulivat ja varmasti siellä tulevat edelleen mereltä, rannikko sijaitsee noin neljän kilometrin päässä. Tämähän toki on selitettävissä sillä, että sieltä suunnasta yleensä tulevat ne matalapaineisiin liittyvät rintamat. Itse muistan miten pienenä piti välillä kiireellä kiskoa sähköjohtoja irti kun ukkosrintama lähestyi kovaa vauhtia mereltä. Puhelin kilisi jo aika matkaa ennen kuin iskuja alkoi kohdalle tulla.

Toinen paikkansa pitävä on se, että ne harvat kerrat kun ukkonen osuu kohdalle, tulee ympärille ja suoraan taloon yleensä sitten iskujakin ja tuhoja syntyy. Talo sijaitsee korkealla kalliolla muuta maastoa ylempänä ja ympärillä on vielä lisäksi muutama korkea kuusi. Kyllähän ne salamat etsivät yleensä sen helpoimman reitin alas.

Marja W.

-- 
http://ukonvasama.blogspot.com

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html