Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jukka Salimäki (jukka.salimaki_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 30.05.2007


Pääsin pari tuntia sitten todistamaan hurjan salamointinäytöksen Ylistarossa. Koko juttu lähti siitä että myrskybongarien irc-kanavalla oli puhetta rannikolla etenevästä ukkossolusta joka olikin sitten melko lähellä jopa Seinäjokea vaikka se näytti kulkevan aiemmin päivällä kohti Ruotsia.

Olin tässä vaiheessa melko pessimistinen ja lähdin ex-tempore ajamaan kohti Ylistaroa ja ottamaan kelistä selvää. ajattelin että käyn luuraamassa ihan yhtäkkiä ja tulen sitten heti pois. En ottanut kameroita mukaan, siinä tuli pieni virhearvio. Toisaalta kuvausolosuhteet osoittautuivat aika hankaliksi ja kieltämättä huomio kiinnittyi niin paljon salmointiin että kuvaaminen olisi ollut vakeaa.

No sitten matkalla jo huomasin että soluhan välkkyy aika ahkerasti ja ajattelin pääseväni seuraamaan pilven sisäistä salamointia. En voinut mitenkään aavistaa kuinka hurjaksi meno yltyisi. Ajoin ylistaron Esson lipan alle ja jäin katselemaan tilannetta. Melko nopeasti huomasin että välkkyvä ukkossolu on tulossa suoraan kohti. Sadekin yltyi pikkuhiljaa ja katselin että tämän lipan alla on suhteellisen turvallista olla. Solu lähestyi ja jyrinät voimistuivat, alkoi myös näkyä satunnaisia maasalamoita. Sitten huolto-asemalle seuraksi tuli myös Marko Ojanperä. Siinä sitten alettiin katsella taivaan leimuntaa.

Mutta sitten alkoi homma käydä hurjemmaksi. Salamoinnin intensiteetti voimistui 10-15 iskuun minuutissa ja pilvisalamat leimusivat lähes taukoamatta. Päätimme Markon kanssa siirtyä hieman eri paikkaan autoilla, mutta emme päässeet pitkälle lipan alta kun tuli niin kova raesade että jouduimme kääntymään takaisin ja tulemaan nopeasti takaisin lipan alle! Ukkossolu nousi päälle ja alkoi voimakas raesade klo 00.09. Tätä raesateen pauhua kesti noin 10 minuuttia.

Olimme lipan alla suojassa ja ihmettelimme kelin rajuutta. Rakeet nakuttelivat auton perää vaikka olimme lipan alla kun puuskat puhalsivat vimmalla heittäen rakeita vaakasuoraan. Ukkonen takoi ihan hurjana, pilvisalamat välähtelivät ja maapaukut takoivat tannerta ja jokainen paukahdus tärisytti autoa! Se oli kyllä todella pulssia nostattava kokemus! Pari maapaukkua olivat niin kirkkaita että hetkeen ei nähnyt kunnolla. Se oli erittäin kiivas rajuilma!

Sateen hieman hellitettyä lähdimme ajamaan kohti Seinäjokea. Matkan aikana välähteli koko ajan taustapeilissä. Pysähdyin kerran matkalla katsomaan hirviötä ja näin vyörypilven sen etureunassa. Kertakaikkiaan hurja kokemus, menin sitten hakemaan videokameran ja kuvasin Jouppilanvuorelta vielä solun salamointia. Pilvi välkehti vielä silloinkin aika aktiivisesti, mutta intensiteetti oli laskusuunnassa.

Ei voi kuin todeta että huikea ja hieno kokemus!

T. Jukka S.

P.S. Ylistarosta on näköjään tullut oikein hälytysten sarja.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html