Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 24.04.2007



Tervehdys,

Ursan käyttöön on saatu wiki, johon on luotu myös osio myrskybongausjaostolle, joka löytyy ao. osoitteesta.

http://www.ursa.fi/wiki/Myrskybongaus

Lainaan Veikko Mäkelää, joka on vastannut wikin käyttöönotosta:

"[Wiki] on WWW-julkaisujärjestelmä, jolla on helppo tuottaa aineistoa
verkkoon ilman suurempia HTML-taitoja. Wiki perustuu WWW-lomakkeella tapahtuvaan kirjoittamiseen ja yksinkertaisiin merkintätapoihin tekstin muotoilemiseksi. Monet ehkä yhdistävät wikin Wikipediaan, joka wikisovelluksella  tehty tietosanakirja."

"Jaostoilla varmaan on kaikenlaista ohje- ja muuta
dokumenttimateriaalia, jota haluttaisiin helposti verkkoon. Wiki soveltuu myös projekteihin, joissa on useita tekijöitä ja aineistoa halutaan tuottaa yhdessä."

Käyttöohjeita löytyy osoitteesta
http://www.ursa.fi/wiki/WikiOhjeet/WikiOhjeet

Wikiä ei pääse muokkaamaan kuka vain satunnainen netinkäyttäjä, vaan wiki on suojattu salasanalla, joka ei kuitenkaan ole henkilökohtainen, vaan kaikille wikiin kirjoittaville yhteinen. Kaikki myrskybongarit ovat siis tervetulleita wiki-kirjoittajia!

Tämän kyseinen ns. muokkaussalasanan, joka siis rajoittaa sivun muokkaamista ja uusien sivujen luomista, voi kuka tahansa ks. salasanan jo käyttöönsä saanut myrskybongari antaa eteenpäin toiselle wiki-sisällön tuottamisesta kiinnostuneelle myrskybongarille, koska tarkoitus ei ole rajoittaa muokkausmahdollisuuksia henkilötasolla, vaan estää kaiken maailman potenssilääkekauppiaita ja muita häiriköitä. Lisäksi salasanan jakelusta lienee turha tehdä tarpeettoman byrokraattista. Samalla salasanalla voi myös ladata wikiin esim. kuvatiedostoja.

Salasanaa ei pidä kuitenkaan laittaa julkiseen nettiin (siksi en esim. lähetä sitä tämän viestin yhteydessä, koska tämän listan viestit arkistoidaan webissä julkisesti luettaviksi), jotta kuka vain Googlen käyttöä hallitseva ei saa sitä tietoonsa, vaan salasana pitää välittää esim. henk.koht. viestinä.

Näin aluksi salasanaa voi kysyä vaikka minulta sähköpostitse (teemu (at) mantynen.com), ja jatkossa keneltä vain myrskybongarilta, joka on sen jo itselleen saanut.

Wikiin luotavan sisällön rajana on vain mielikuvitus (totuudessa pysymisen rajoissa :)

Tällä listalla on jo aiemmin keskusteltu verkossa hajallaan olevan jaoston jäsenten tuottaman myrskybongausaiheisen materiaalin keräämisestä yhteen paikkaan. Myös käynnissä ja suunnitteilla olevia projekteja on suunniteltu wikissä dokumentoitavaksi.

Itse jo aloittelin wiki-tuotannon Projektit-osion Ukon ja YouLocin lyhyen maininnan osalta. Täydennän niitä myöhemmin, kun sopivaa aikaa taas on. Lisäksi jo paljon aiemman lupaukseni mukaisesti ajattelin siirtää henk.koht. sivustoltani MB-aiheiset valokuvausvinkit wikiin, mikä tosin vaatii hiukan aikaa kieliasun hienosäätämisen takia.

Vaikka wikin sisältöä koskevaa tekijänoikeusasiaa ei ole vielä ehditty wikissä mainita, niin tarkoitus on, että wikin sisältö on 'vapaata'. Wikipediassa tämä sama asia ilmaistaan tiiviissä muodossa seuraavasti:
"Wikipedian sisältöä saa siis kopioida, muokata ja levittää, mutta vain
mikäli edelleenjaettavien versioiden lisenssiehdot ovat samat, ja selkeästi ilmoitetaan Wikipedia tietolähteeksi." (http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_ja_tekij%C3%A4noikeudet)

Vapauteen liittyy myös vastuuta. Pyritään noudattamaan yleisiä hyviä tapoja, kunnioitetaan muiden tuottaman sisällön tekijänoikeuksia, käytetään lähdeviitteitä jne. jne.

-- 
Teemu Mäntynen
http://www.mantynen.com/teemu/

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html