Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 17.04.2007



Yritin vastustaa kiusausta, mutta kaipa tähän asiaan sitten pitää vielä palata. Pyydän anteeksi, etenkin kun asia ei koske jaostoa enää kuin hyvin kaukaisesti. Yritän taas jatkossa olla palaamatta tähän asiaan. Toivottavasti en vaikuta siltä, että saarnaan :)

> Tiedoksi: Microsoftilla on ilmaiset Viewerit katseluun ja
> tulostamiseen.

Microsoftin Office Viewer ohjelmia on tarjolla Windows-käyttöjärjestelmää käyttäville tietokoneille, ja niillekin vaihtelevasti - uusimpien Office-versioiden katseluohjelmia saa vain tuoreimmille Windows-versioille.

Maceille on tarjolla joitain Microsoftin katseluohjelmia, tosin versiokehitys näkyy laahaavan Windows-vastineita vuosia perässä.

Muille käyttöjärjestelmille Microsoftilla ei ole tarjota katseluohjelmia.

Microsoftin Office-tuotteiden tiedostomuodot eivät ole julkisia, vaan tekijänsä salaamia. On siis vain yhden yrityksen päähänpistojen varassa, mitä tiedostoja voi katsella ja millaisella tietokoneella.

Tarjolla olisi avoin ISO-standardi OpenDocument eli ODF: http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

Standardin avoimuuden ansiosta sitä voi käyttää eri toimisto-ohjelmistoilla ristiin ja rastiin, jolloin ei esim. ole minkään yksittäisen tahon varassa, ovatko tiedostot luettavissa vielä kymmenenkin vuoden päästä, ja millaisella laitteistolla. Esim. monien maiden julkishallinnot ovat alkaneet hiljalleen siirtyä käyttämään ODF:ää. Suomessa oikeusministeriö toimii tiennäyttäjänä: http://fi.openoffice.org/julkiset.html

Koska ODF ei ole toistaiseksi ehtinyt levitä kovin laajalle, voitanee tässä tapauksessa tyytyä myös PDF-tiedostomuotoon. Se on avoin tiedostoformaatti, joskin yhden ainokaisen yrityksen hallinnoima sellainen. http://en.wikipedia.org/wiki/PDF

PDF:n avoimuuden ansiosta sille on tarjolla useita eri katselu- ja luontiohjelmia monelle eri laitealustalle ja käyttöjärjestelmälle - osa ilmaisia, osa myös vapaita. Jotkut taas suljettuja ja maksullisia.

Itse olen Windows-ympäristössä käyttänyt PDF-tiedostokääntäjänä ilmaista ja avointa PDFCreatoria. Toimii mainiosti, ja siinä ei ainakaan ole mainosten pakkosyöttöä tai muita haittaohjelmia. http://fi.wikipedia.org/wiki/PDFCreator

OpenOffice.org (OOo) on vapaa toimisto-ohjelmisto useille eri käyttöjärjestelmille. ODF-tuen lisäksi sillä voi myös avata ja tallentaa MS Office -tiedostomuotoja. OOo ei kuitenkaan pysty esittämään jokaista salaiseen tiedostomuotoon perustuvaa MS Office -tiedostoa pikselilleen samalla tavalla kuin MS Office - kuten eivät pysty aina MS Officen eri versiotkaan. Ilahduttavasti OOo kykenee toisinaan avamaan esim. korruptoituneita tai eri versiota olevan MS Office -tiedoston silloinkin, kun MS Office ei siihen kykene. OOo:lla voi myös tuottaa PDF-tiedostoja ilman erillisten lisäohjelmien asentamista. OOo:sta on suomenkielinen versio suomenkielisellä oikoluvulla. http://www.openoffice.org/

Tässä nimenomaisessa tapauksessa OOo:lla (uusin v.2.2 Linuxilla) pystyi kyllä lukemaan tiedostot, mutta viiva-merkeillä tehty taulukko ei näkynyt kuten tekijä oli tarkoittanut.

Mitä tulee MS Officen yleisyyteen ja toisaalta maksullisuuteen, niin käsi ylös joka on maksanut MS Officesta itse, eikä käytä työnantajan tai oppilaitoksen tarjoamaa MS Officea, tai itse hankittua laitonta piraattikopiota.

IMHO kyse ei kuitenkaan ole jonkun tietyn ohjelmiston valmistajasta tai maksullisuudesta, vaan siitä periaatteesta, että kenelle haluamme antaa mahdollisuudet kontrolloida toisaalta yhteistyömme välineitä ja toisaalta itse luomamme sisällön käytettävyyttä nyt ja tulevaisuudessa. Erityisen tärkeä tämä asian on mielestäni julkishallinnolle ja tiedeyhteisölle.

Lopuksi vielä linkki tekstiin, jossa käsitellään tätä samaa ongelmaa. Olkoonkin että lähestymiskulma on erityisesti sähköpostin liitetiedostojen kautta, sopii teksti tähänkin kontekstiin. http://www.gnu.org/philosophy/no-word-attachments.html

-- 
Teemu Mäntynen
http://www.mantynen.com/teemu/

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html