Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 23.03.2007


> Meteoalarm-sivusto
> yhdistää Euroopan kansallisten ilmatieteen laitosten vaaraa
> aiheuttavista sääilmiöistä tuottaman tiedon.

Jos sivustoa jatkokehitettään monipuolisesti ja laajasti, niin voin myöhemmin pyörtää sanani, ja sanoa tätä kivaksi aluksi, mutta minusta ks. sivusto on nykyisellään varsin mitätön esitys.

Sen ainoaksi saavutukseksi tuntuu jäävän karkeiden ja ympäripyöreiden varoitusten yhdistäminen yhdelle sivustolle näennäisesti useammalla kielellä esitettynä (vähänkään tarkempaa tietoa joutuu edelleen hakemaan kunkin maan ilmatieteenlaitoksen sivustolta, joilla tietoja ei pääsääntöisesti ole esitetty monikielisesti).

> Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden on tutkimusten mukaan
> arvioitu lisääntyvän. Tämä lisää sellaisen tiedon tarvetta, jonka
> avulla voidaan suojautua vaarallisilta sääolosuhteilta.

Jos EUMETNET ihan oikeasti on tätä mieltä, niin sen pitäisi tämän kaltaisten PR-temppujen sijaan aivan oikeasti parantaa säätietojen vapaata ja tehokasta jakelua. Nykyisellään EUMETNET:in ensisijainen tavoite tuntuu olevan kansallisten ilmatieteenlaitosten paikallisten monopoliasemien pönkittäminen.

Yhden positiivisen asian laitoin kylläkin merkille:

(http://www.meteoalarm.eu/terms.asp?lang=FI&areaname=&area=&Country=) "IPR-oikeudet"
"Sivustolla esitettävä materiaali on julkista tietoa, ellei toisin ole ilmoitettu, ja yleisö voi käyttää sitä vapaasti." "Kolmansien osapuolien, jotka tuottavat tekijänoikeussuojattuja tietoja ja käyttävät pääasiassa Meteoalarm-sivuston materiaalia, on mainittava materiaalin alkuperäinen lähde ja kerrottava, että kyseessä oleva materiaali ei ole kolmansien osapuolien tekijänoikeussuojausten alaista."

Eli sen sijaan, että perinteisesti kiellettäisiin kaikki mahdollinen tiedon hyödyntäminen ja edelleen jakelu (paitsi maksua vastaan), ollaan annettu piirun verran periksi sille, että kansallisten ilmatieteenlaitosten tuottaman tiedon kuuluu olla yhteistä, ja kaikkien tulee voida hyödyntää sitä. Pieni mutta toivottavasti merkityksekäs askel parempaan suuntaan.

-- 
Teemu Mäntynen

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html