Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Teemu Mäntynen (teemu_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 31.08.2006



Tervehdys,

Huom! Lapset - älkää tehkö tätä kotona ;)

#myrskybongarit IRC-kanavalla on pariin otteeseen pyöritelty ajatusta salamaniskun keinotekoisesta käynnistämisestä.

Lueskelin Martin A. Umanin kirjaa "The Lightning Discharge". Kirjassa Uman vetää yhteen omia ja muiden tutkijoiden julkaisuja, ja samalla sivutaan lyhyesti myös otsikon aihetta. Ajattelin kirjoitella lukemastani siltä varalta, että tästä kehittyisi asiasta kiinnostuneiden yhteistyöprojekti esim. ensi kesää silmällä pitäen. Useamman osallisen myötä myös käytettävissä olevan tietotaidon ja muiden resurssien määrä kasvaisi, ja onnistumisen todennäköisyys nousisi.

Lyhykäisyydessään ajatus siis on aiheuttaa salamanisku halutussa paikassa haluttuun aikaan. Käytännössä se on mahdollista tarjomalla salamalle houkutteleva purkauskanava, eli nostamalla pitkä sähköjohdin mahdollisimman korkealle ukkospilven alla.

Teknisesti se olisi helpointa toteuttaa ilmapallolla, jolla nostettaisiin maadoitetun johtimen toinen pää korkeuksiin.

Uman kuitenkin kirjoittaa New Mexicossa tehdystä kokeesta, jossa usean kilometrin mittainen johdin nostettiin ylös ilmapallolla aktiivisen ukkosen aikana. Johtimeen ei silti iskenyt ainuttakaan salamaa. Asiaa on tutkittu myös laboratoriokokeissa, joissa paikallaan voimakkaassa sähkökentässä oleva johdin ei aiheuta purkausta, mutta sähkökenttään nopeasti tuotu johdin aiheuttaa. Selitykseksi tarjotaan johtimen ympärille muodostuvaa koronaa, joka estää voimakkaiden kenttien muodostumisen, ja suojaa siten johdinta purkaukselta. Nopeasti liikkuva johdin aiheuttaa suuren vääristymän sähkökenttään, koska coronan muodostumiselle on liian vähän aikaa, eikä se ehdi siksi tasoittaa eroja kyllin nopeasti.

Niinpä johtimen kuljettamiseen käytetään tutkimuksissa pieniä raketteja, joilla johdin voidaan ampua korkeuksiin sekunneissa. Teknisesti raketti vain on ilmapalloa paljon monimutkaisempi.

Salaman laukaisemiseksi raketti pitäisi saada nousemaan tyypillisesti ainakin 150-200m korkeuteen. Mitä ylemmäs raketti nousee, sen varmemmin salama saadaan iskemään.

Myös maan tasossa mitatulla sähkökentän voimakkuudella on merkitystä. Kokeissa kentän voimakkuus on ollut tyypilisesti ainakin 5kV/m tai enemmän. Voimakkaassa kentässä purkaus on todennäköisempi.

Kokeissa on käytetty n. 0,2mm paksua teräslankaa tai kevlarilla päällystettyä kuparilankaa. Lankakela on kiinnitetty osassa kokeita maahan ja osassa se on ollu raketissa.

Projektin suurin vaikeus olisi varmaankin sopivien rakettien hankkiminen - ihan mikä tahansa tavanomainen ilotulitusraketti tuskin ajaa virkaa. Viranomaisten suhtautuminen rakettien taivaalle roiskimiseen pitäisi selvittää. Myös sähkökentän voimakkuutta mittaava instrumentti olisi tarpeen, jotta raketteja ei tuhlata olemattomaan sähkökenttään. Sopivan johdinmateriaalin löytämiseen voisi löytää lisätietoja, mutta se vaatinee silti testaamista. Tapahtuma pitäisi tietyisti dokumentoida riittävän monella valokuva- ja videokameralla, sekä tietysti kirjallisesti. Hyvin dokumentoituna julkisuusarvo olisi varmasti suuri ja se voisi osaltaan houkutella tarvittaessa myös sponsoreja.

-- 
Teemu Mäntynen
http://www.mantynen.com/teemu/
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html