Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

paavo.korpela_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 30.08.2006



Hei!

Vaikka ukkoset ovat tänä kesänä jääneet vähälle täällä pääkaupungissa, niin jotain sentään on alkanut tapahtua näin elokuun viimeisinä päivinä. Jos ei aiemmin ole ollut onnea, niin täytyypä sanoa, että 27.8 aamupäivällä sitä oli kerrankin roppakaupalla;

Olin töissä (Ilmatieteenlaitos, Kumpula) aamuvuorossa ja näin kuuronauhan lähestyvän mereltä (klo ~11). Päätin katsoa pilviä tarkemmin katolta. IL:n katto on muutes loistava havaintopaikka, näkyvyyttä on täydet 360 astetta horisonttiin asti.

Katolta huomasin heti kuuronauhan alta pilkistävän trombin! Trombi oli Helsingin edustalla meren yllä. Videokamera oli kerrankin mukana oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kuvaamisesta ei vaan aluksi tahtonut tulla mitään, koska kädet tärisivät.. innostuksesta kai. Voi myös olla että 10x zoomauksella oli osuutta asiaan :) Onneksi sain kuitenkin älynväläyksen tukea kamera juuri sopivalla korkeudella olleeseen tasaiseen kaiteeseen tärinättömän kuvan saamiseksi.

Tällaisesta mahtavasta tilanteesta huolimatta jälkeenpäin harmittaa, että olisi pitänyt kavuta katolle 5 min aiemmin, koska ensihavainnostani alkaen trombi heikkeni koko ajan. Kuinka kauan otus lie ollut olemassa, ennen kuin saavuin katolle. No ehkä pitäisi vaan olla kiitollinen, että näin edes tuon!

Ja eikun videota jakoon:
http://www.helsinki.fi/~pzkorpel/kamaa/trombi/

Linkistä löytyy kaksi trombiin liittyvää filettä: trombi.avi (320*180 mutta tarkka)
trombi2.avi (720*405 mutta epätarkempi)

Niin ja ihan sivumainintana, seuraavana yönä (28.8 aamuyö) koin alueeni tähänastisista (lue: olemattomista) vuoden 2006 yöukkosista ehdottomasti parhaan! Intensiteetti ei huimannut päätä, mutta tunnelma oli sitäkin parempi. Istuin Vuosaaren täyttömäen päällä melkein klo 5 asti aamulla hiljaisessa yössä katselemassa salamointia ja kuuntelemassa heinäsirkan siritystä ja ukkosen kumeaa, mutta vaimeaa jyrinää..

Kuvasin videokameralla välkettä vähän, mutta keskityin myös tilanteesta nauttimiseen ilman vempaimia. DV-kamerani hämäränäkö on sen verran rajallinen että masiina joutuu vahvistamaan signaalia tavattomasti (-->kohinaa), että edes jotain näkyisi. Kuvanlaatu ei siis päät huimaa, mutta antaa ehkä jonkinlaisen kuvan tunnelmasta.

Video löytyy em. linkistä. Pistäkää äänet kovalle, niin kuulette heinäsirkat ja sen yhden jyrinän, minkä jätin pätkään mukaan. Videossa näkyvä intensiteetti ei ole todellinen. Video on KOOSTE.

T: Paavo K

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html