Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Leevi Korpela (leevi.korpela_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 19.07.2006



Moi Nastolasta.

Johanna Kahilankin mailiin viitaten tietoon tulee vähitellen myrskytuhoja hyvinkin laajalti 10. heinäkuuta jäljiltä. Etelä-Suomen Sanomat uutisoi tänään, kuinka myrskyt kaatoivat metsää kaistoittain Asikkalan ja Heinolan metsissä. Aikaisemmin oli mainittu vain lähinnä Lammin suunnan tuhoista.

Vaimon kanssa törmättiin yhteen tuhopesäkkeeseen veneretkellä viime viikolla Heinolan eteläpuolella Konnivedellä. Pitkänomaisen Tamppilahden päässä puuta oli poikki ja pitkin tannerta kaatuneina mäen järven puoleisessa rinteessä. Lahden itäpuolen mäessä kuusenlatvat olivat selvästi olleet riepotuksessa ja osaksi taipuneina myrskyn menosuuntaan. Toisella puolella lahtea siemenpuiksi jätetyt männyt olivat kärsineet ja osaksi kaatuneet. Jne..

Myöhemmin pojan kanssa autolla paikalla käytyäni löytyi kaksi muuta syöksyvirtauksen tuhojälkeä parin kilometrin säteellä. Tapaamaamme marjamiehen haastattelusta kävi ilmi, että tuhot ovat syntyneet 10.7 klo 19-21 välillä. Myös peukalonpään kokoisia rakeita oli satanut.

Laitan myöhemmin raportin havaintosivuille. Herää vaan kysymys, onko niistä todellista hyötyä, koska Ilmatieteen laitos saa kattavat tiedot esimerkiksi viranomaishälytyksistä, joista tuhourat käyvät melko hyvin selville, tietääkseni. Onko tällöin yksittäisen bongarin suppeista myrskytutkimuksista ja ilmoituksista näin laajoissa myrskytapahtumissa paljonkaan hyötyä? Ellei sitten itse satu paikalle tuhon hetkellä puita väistelemään sade- ja tuulimittareineen ja mittaamaan rakeiden senttimäärät ynnä muut tiedot. Jos niihinkin kairoihin lähtisi tutkimusretkelle, tuhoja löytyisi aina lisää. Siinä pian valkeni, kuinka mahdoton urakka on ja kuinka lentotutkimuksilla saataisiin todella paljon aikaan, kun vain rahaa löytyisi. Bongareitten asiantuntijaraati voisi ottaa kantaa.

Toiseksi, kannattaako ilmoittaa puuskarintama, jossa itse mittasin käsi ojennettuna aluskasvillisuuden seasta 14,7 m/s, vähän oksia lenteli, ukkosta ei ollut eikä juuri sadettakaan. Puuskatuotteen mato oli kyllä paikallaan.

Leevi

--
Myrskybongareiden sdhkvpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat.html ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html