Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jukka Salimäki (jukka.salimaki_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 20.08.2005



Sanomalehti Ilkka uutisoi:

"Lakeaharjun säätutka käyttöön lokakuussa. Tornin ja laitteiston kustannukset 1,5 miljoonaa euroa. Lakeaharjun säätutka havainnoi ympäristöään jopa 250 kilometrin säteeltä. Tornin tutkakupu on halkaisijaltaan 7,5 metriä.

VIMPELI Martti Niemi

Ilmatieteen laitoksen uusin säähavaintotorni on noussut Vimpeliin. Lakeaharjun säätutka on kahdeksas laatuaan Suomessa. Näyttävän tornin kokonaispituus on 30 metriä ja kustannukset 1,5 miljoonaa euroa.

Tutkan mekaniikka- ja sähköasennukset ovat valmiit. Ohjelmistojen asennukset ja käyttöönoton lopputarkastukset alkavat ensi viikolla.

-Tämän jälkeen aloitetaan kuuden viikon operatiivinen testijakso, jolla valmistetaan laitteiston keskeytymätön toiminta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Kehittämispäällikkö Keijo Lemisen mukaan uusi tutka parantaa huomattavasti sääpalvelua etenkin Pohjanmaan alueella. Laitoksen muut tutkat sijaitsevat Korppoossa, Vantaalla, Anjalankoskella, Ikaalisissa, Kuopiossa, Utajärvellä ja Luostotunturilla Sodankylässä. Tämä maan pohjoisin luotauspiste otettiin käyttöön viisi vuotta sitten.

Pohjanmaa on ollut tähän saakka viimeisimpiä paikkoja, josta hyvälaatuista tutkakuvaa ei ole ollut saatavissa.

MISSÄ SATAA KOHTA. Säätutkan havainnot tukevat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelua erityisesti Pohjanmaalla, mutta tutkasta on hyötyä myös koko maan säänennustamisessa. Se on korvaamaton apuväline ennustettaessa nopeasti muuttuvia säätilanteita.

Uusi tutka palvelee muun muassa ilmailua, teiden kunnossapitoa ja vesilläliikkujia lyhytaikaisilla ennusteilla. Esimerkiksi lumisateen tulon ja voimakkuuden ennustaminen on entistä helpompaa.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia omaan, yleiseen sekä asiakkaiden käyttöön. Kuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi television säätiedotusten yhteydessä.

Yleisölle välitettävät tutkakuvat on rakennettu usean kuvan yhdistelmästä, sillä se antaa parhaan kuvan sadetilanteesta. Mittauksia tehdään viiden minuutin välein.

Näistä syntynyt kuvasarja näyttää sadepilvien liikkeen, ja sen pohjalta voi jokainen laatia ennusteen sadealueesta lähituntien ajalle.

Lakeaharjun asemapaikan myötä Ilmatieteen laitoksen tutkaverkon peitto on maailman parhaita.

Tutkatorni sijaitsee Vimpelin kunnalta vuokratulla maalla. Vuokrasopimus on voimassa 15 vuotta. Rakennuksen on urakoinut Maanrakennus Jokinen Oy Ikaalisista ja tutkalaitteet on valmistanut saksalainen Gematronik."

T. Jukka S.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html