Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Tom Eklund (tom.eklund_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 15.08.2005



Moi,

Tässä joitakin aikoja sitten listalla puhuttiin erään havaitun ukkospilven pitämästä oudosta äänestä ja tuolloin syypäänä oli kuin olikin ilmeisesti trombi....

Täälläpäin ei trombeja (siis tornadoja) ole pahemmin näkynyt, mutta ilta pari sitten tuli kohdalleni ehkä kesän mielenkiintoisin säähavainto...Siis ehkä säähavainto. 13 Elokuuta menin mökille tarkoituksenani nauttia perseidien tähdenlennoista, mahdollisista revontulista ja selkenevästä taivaasta. Kaikki kolme suunnitelmissa ollutta asiaa menivät puihin, kun sää ei stana taaskaan seljennyt...ei piip ole ollut yhtään ainutta selkeää iltaa ja yötä varmaan kuukauteen!

Anyway, ennen illan pimenemistä sain tilaisuuden katsella rauhassa laiturilta melko normaalin näköistä sadekuuropilveä, joka oli suurinpiirtein toisessa päässä Vanajaveden Kärjenniemenselkää ja joka näytti satavan rankasti noin 3 kilometrin päässä mökiltä. Olen nähnyt mökillä samanlaisia tilanteita tai saman matkan päästä meneviä sateita varmaan satoja kertoja, mutta koskaan aiemmin niihin ei tuntunut liittyvän yhtä voimakasta ääni maailmaa kuin tähän. Nimittäin usean minuutin ajan, kun kuuro oli suoraan selän toisella puolella, ilman täytti aivan tasainen kohina ja suhinan tapainen ääni. Tai ainakin siltä se tuntui, en tosin onnistunut paikallistamaan ääntä mihinkään yhteen pisteeseen, vaan se tuntui vain tulevan pilven ja sateen suunnasta. Sehän nyt tiedetään, että vesisade pitää ääntä ja varsinkin järven rannalla äänimaailma muuttuu radikaalisti, kun vesisade tulee kohdalle. Tässä tapauksessa sade ei vain tullut kohdalle ja oli jopa aika kaukana kuuluakseen, jos edes kuului. Kyseessä ei myöskään ollut ukkospilvi.
Paikan yli menee jonkin sortin lentoreitti ja paljon koneita, mutta ääni oli tasaisempi, siis täysin tasainen, kuin koneilla ja lisäksi korkea taajuisempi. Lisäksi sinne kuuluu teitä yhdestä jos toisestakin paikasta sekä Tervasaaren paperitehtaan koneiden ajoittaiset nikottelut, mutta taas, ne on kuultu ja ne ovat erilaisia. Ääni oli aivan tasainen ja sanoisinko, hyvin hienojakoista kohinaa tai suhinaa. Volyymi ei ollut mikään kova, mutta riittävän kova, että en yksinkertaisesti voinut olla huomaamatta sitä, niin kauan kuin se kuului, mikä oli muutaman minuutin. Selvästi hiljaisempi kuitenkin kuin keskiverto matkustajakoneiden pitämä möykkä zeniitin paikkeilla korkealla taivaalla.
Joka tapauksessa tapaus oli sikäli mielenkiintoinen, että se toi minulle mökin äänimaisemaan yhden aivan uuden äänen. Olen saattanut kuulla tuon aiemminkin, mutta en koskaan noin selvästi. Oli miten oli, minulle tuo oli niin sanotusti harvinainen äänihavainto....tuli se sitten mistä hyvänsä...sadepilvestä tai ei.

Kuva otuksesta. Sori, äänet ei tullu mukaan....ääni tuntui tulevan "kuvan oikealta puoliskolta". ;D
http://personal.inet.fi/koti/tom.eklund/temp/noisycloud.jpg

Noniin, en tarvitse mitään arvailuja syistä, ellei joku sitten ihan välttämättä halua spekuloinnin vuoksi spekuloida. Halusin vain kertoa, koska havainto oli minulle harvinaisuudessaan mielenkiintoinen.

t. Tom E.

--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html