Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: JenniElina Holopainen (hopsis_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 28.07.2005



Mielenkiintoista, miten pienet asiat vaikuttavatkaan myrskyn syntymiseen. Tiedän toki perhossiipi-vaikutukset tms. mutta aina tämä jaksaa yllättää.
"Tiedon saivartelijat" ei ehkä olekaan aina saivartelijoita, vaan olennaisen
näkijöitä.

"Miten öljy laineilla tyynnyttää myrskyn?
28.07.2005, klo 08.01
Aallonpärskeet kiihdyttävät myrskytuulta meren yllä, osoittaa uusi laskennallinen malli. Sen mukaan pisaroiden puutteessa trooppisten hirmumyrskyjen suurimmat tuulennopeudet jäisivät enimmillään vain kahdeksasosaan siitä mitä ne nyt saavuttavat. Suurimmat mitatut tuulennopeudet hirmumyrskyissä ovat yli 350 kilometriä tunnissa.

Pisaroiden tuulta kiihdyttävä vaikutus selittää tutkijoiden mukaan myös vedenpintaan lasketun öljyn rauhoittavan vaikutuksen. Öljyn peittäessä pinnan pisaroita ei pääse muodostumaan samalla tavalla ja siksi tuulet laantuvat. Periaatteessa menetelmää voisi käyttää hirmumyrskyn kesyttämiseen levittämällä lentokoneella sopivaa vaaratonta ainetta merenpintaan.

Tuuli nostattaa veteen aaltoja ja aaltojen huiput alkavat riittävän korkeiksi noustessaan rikkoutua, jolloin ilmaan joutuu pieniä vesipisaroita. Pisarat ovat kooltaan alle millimetrin kymmenesosan kokoisia. Tutkijoiden kehittämät laskukaavat osoittavat, että vedenpinnan ja virtaavan ilman välissä olevat pisarat pienentävät ilmavirtauksen pyörteisyyttä ja siten virtauksessa syntyvää kitkaa. Mitä pienempiä pisarat ovat, sitä vähemmän ne pystyvät vähentämään pyörteisyyttä. Professori Alexandre Chorin vertaa putoavien pisaroiden vaikutusta pyörteisiin takkuisten hiusten kampaamiseen.

Pärskeiden vaimentavaa vaikutusta on pohdittu aiemminkin, mutta vasta nyt ilmiölle onnistuttiin kehittämään fysikaalinen malli. Pisaroituminen myös jäähdyttää vettä ja vedenpinnan lähellä olevaa ilmaa, mutta tämä jäähdytys osoittautui vaikutukseltaan pienemmäksi kuin putoavien pisaroiden pyörteisyyttä vaimentava voima.

(PNAS 26.7.2005)" ~Jenni, Joensuu



3 vrk:n sääennuste http://www.msn.fi/uutiset/saa
--
Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi ***
Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro ***
Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html