Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Jaakko Haapala (jaakko.haapala_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 25.07.2005



25.07.2005 Pyhäjokiseudussa oleva juttu Viirteen Trombista.

http://pyhajokiseutu.sps.fi/    

Trombi heitteli puita Viirteessä

Tatu Onkalo PYHÄJOKI

Raju paikallinen pyörremyrsky eli trombi riehui sunnuntaina hieman yli kahden aikaan Viirteen kylässä noin kolme kilometriä Pyhäjoen keskustasta etelään.

Vain muutaman minuutin kestänyt myrsky kaatoi puita ainakin kolmen hehtaarin alalta. Puita kaatui myös vilkkaasti liikennöidylle 8-tielle levähdyspaikan kohdalla. Yhtään autoa ei kuitenkaan jäänyt puiden alle, ja palokunta kävi nopeasti raivaamassa liikenteen tukkivat rungot.

Juha Viirret oli matkalla juuri levähdyspaikan kohdalla ja pääsi täpärästi karkuun pyörremyrskyn alta.

– Oli se hurjan näköinen. Tuntui kuin auto olisi lähtenyt lentoon, Viirret kuvailee.

– Ilman paine oli niin kova että se otti korviin. Auto meni rauhattomaksi, ja peräpeilistä näkyi tiellä lenteleviä puun oksia ja pätkiä.

Hurjannäköinen pyörre

Vain viidenkymmenen metrin päässä tuhoalueesta asuva Tapani Höglund sai tekstiviestillä kehotuksen mennä äkkiä katsomaan mitä ulkona tapahtui.

– Näin parvekkeelta että oman takapihamme puiden latvat heittivät noin kahden metrin rinkiä tuulessa. Kauempana lenteli oksia ja pieniä puita noin viidenkymmenen metrin korkeudessa, kertoo Höglund.

Arvaamattomasti alkanutta trombia oli Höglundin mukaan edeltänyt vain sade ja tummat pilvet. Sitten oli alkanut kuulua kovaa jyrinää.

– Se oli sellainen harmaa, kuin pölyä ilmassa. Ja rakeita tuli ihan sairaasti. Rakeet eivät tulleet ylhäältä alas päin vaan pyörivät tuulessa, Höglund muistelee.

– Ehdin näkemään sitä ehkä 20 sekuntia, sitten se lähti merelle päin.    

---

Lieneekö kukaan bongari sattunut paikalle kameran kanssa ?

Itselläni ei ole mahdollisuutta irrottautua katsastamaan paikkaa :(    

T. Jaakko Haapala

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html