Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l [ät] ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l [ät] ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

» Listan/viestin loppuun

 

Kirjoittajan mukaan: Marja Wallin (marja.wallin_at_hidden_email_address.net)
Päiväyksen mukaan: 08.07.2005



Kerta kaikkiaan hieno päivä eilen. :)

Aamu alkoi noi puoli viisi herätykseen kun vierestä kuului "hei herää, ukkostaa". Luulin sitä vain hienoksi uneksi ja oli hieman vaikeuksia saada meikäläinen pystyyn kunnes murahti kunnolla ja pomppasin aivan tikkana ylös. Hieman yli viiteen tuli spotattua omalla parvekkeella. Tuloksena vyörypilvi ja muutama hyvinkin nätti salama.

Päivä jatkui lähinnä irkissä roikkuen ja muiden kertomuksia kuunnellen. Kateutta oli välillä ilmassa kun muualla tapahtui, mutta täällä Lahdessa oli lähinnä auringonpaistetta. Heheh.

Illalla alkoi sitten tapahtua tälläkin suunnalla. Puoli seitsemän maissa alkoi tutkakuva näyttää luoteesta liikkuvan Päijänteen eteläosan suuntaan möykky, joka antoi suht voimakasta kaikua Presson sadetutkassa. Sen kummemmin esimerkiksi ukkostutkia vilkaisematta päätettiin Samin kanssa lähteä ajelemaan Pulkkilanharjun suuntaan. Onpahan ainakin komeat maisemat vaikka tulisikin reissusta bustola.

Ennen Vääksyä taivas näytti lupaavalta. Komeasti aaltoilevaa pilvenpohjaa, pohjoisessa ja luoteessa kohoavia töppyröitä ja lännessä vallinharjaa. Kieltämättä odotukset nousivat. Pysähdyttiin Pulkkilanharjulla Reimarilla. Kuunneltiin kaukaista murinaa. "Myrskybongarikanava" radiossa räsähteli hieman kiihtyvää tahtia, vaikkakin siinä kohtaa melko harvakseltaan. Jokunen salama, lähinnä positiivisia maapaukkuja, tuli nähtyä siinä rannassa ja komea tummuva taivaanranta Päijänteellä. Pilvenpohja oli melkoisen dramaattinen pyörteineen.

Poikettiin Reimariin kahville. Taivas alkoi tummua sitä tahtia ja saaret kadota sateeseen näkyvistä, että todettiin olevan parempi siirtyä autoon, ettei oteta bongarisuihkua.Vettä ei kuitenkaan alkanut heti tulla vaan jäätiin vielä rantaan parkkipaikalle katselemaan ja kuuntelemaan. Aika suoraan lännessä räpsi taas lähinnä positiivisia maasalamia.

Yksi komea välähdys löi aika tarkkaan yläpuolella. Täytyy ihan rehellisesti sanoa, että melkoisesti säikähdin kun katselin auton sivuikkunasta vinosti taivaalle kun räjähti suoraan yläpuolella. Aivan kuin salaman haarat olisivat sinkoilleet joka puolella ympärillä. Hetkeksi aikaa ilmiö poltti salamankuvan silmien pohjaan ja korvissa soi. Melkoinen jysäys. Siinä kohtaa tuli olo, että autossa oli oikeasti hyvä olla.

Tässä vaiheessa todettiin ukkosen olevan melko suorassa liikkeessä kohti Lahtea, Eero Karvinen vahvisti epäilyn vielä tekstiviestissään. Lähdimme siis suuntaamaan takaisin kohti Lahtea.

Asikkalassa aloin vilkuilla taivaalle entistä tiiviimmin. Ihan kuin meidän lounaispuolellamme muodostuisi vyörypilvi pilvimassan etureunaan. Eikun hieman aukeammalle paikalle parkkiin. Havainto osoittautui oikeaksi, pilven etureunaan tosiaan muodostui vyöryä. Sitten vain kamerat laulamaan. Hieman yritti vettäkin heittää niin otettiin kuvia raottamalla auton ikkunaa. Pilvi kipinöi suhteellisen hyvää tahtia vyöryn takaa. Taas leiskui silmissä kun väläytti maahan asti hyvin lähellä. Näytti iskevän meidän pysähtymispaikkamme länsipuolella hyvin lähellä olevan Asikkalan kirkon ristin johdattimeen. Ristin päässä välähti hyvin sininen pallomainen väläys salaman päässä kun iski alas.

Päätettiin lähteä seuraamaan rintamaa sivusta ja kohti Lahtea. Tämä kannatti taivas vain tummui takanamme. Vyöry katosi näkyvistä puiden taakse, mutta hieman ennen Lahtea päätettiin jatkaa Vesijärven rantaan Sibeliustalon luokse eikä mennä suoraan luokseni. Se oli yksi eilisen päivän viisaimmista päätöksistä. Komea vyörypilvi jyräsi luoteesta järven yli. Pilvi oli huomattavan selvärajainen ja tumma. Sen reuna kaatui hyvin alas pilven koillisreunasta. Kipinää iski sillä suunnalla ja sitten aika tarkkaan vyöryn keskikohdassa etureunan takana. Pilvi oli jännän kierteinen, muodostui hyvin hevosenkengän malliseksi.

Kuvattiin pilveä rannassa sen lähestyessä kunnes alkoi näyttää siltä, että parempi lähteä mahdollisia puuskia ja kovaa sadetta suojaan. Ehdimmekin hyvin autoon, mutta emme luokseni vajaan kolmen kilometrin päähän kun puuskat ja rankkasade alkoivat. Tuuli oli paikoitellen hyvinkin repivää ja taivutti puita. Vettä tuli niin, että näkyvyys oli todella huono ja kaduilla virtasi. Ei kuitenkaan näyttänyt missään kohtaa matkalla, että sadevesikaivot olisivat tulleet täyteen. Myöskään rakeita ei tullut, vain rankasti vettä.

Kotona tuli vielä yksi säikähdys, ainakin kissoille. Salama löi melko kauas (taisi olla useampi kilometri), mutta ääni oli hyvin kova ja terävä. Lisäefektin siihen toi kissojen paniikinomainen pelästyminen. Molemmat olivat istuneet parvekkeella matalan kiipeilytelineen päällä kun jysähti. Ponkaisivat liikkeelle niin lujaa, että tämä tukeva teline kaatui ja kissat syöksyivät karvat pystyssä olohuoneen lävitse makuuhuoneeseen. Mahtoi niitä nolottaa kun Samin kanssa nauroimme... Hihih.

Kaiken kaikkiaan mahtava päivä, etenkin ilta. Onnistunut chase ja toivottavasti itsellänikin upeaa kuvamateriaalia. Omat kuvani ovat filmillä, mutta Samin kuvat tulevat varmasti digiltä nettiin kunhan ehtii laittamaan. Myös toinen lahtelainen (irkissä mace) oli kuvannut Vesijärven rannassa samaa upeaa vyöryä ja saanut hienoja kuvia.

Marja W.

--

Valo siellä tunnelin päässä on vain juna
--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html