Ursa   Viestintä   Listat   ~   Etusivu   Haku   Uudet sivut  

 

myrskybongarit-l_ät_ursa.fi

viestiarkisto

Tämä myrskybongarit-l_ät_ursa.fi-listan viestiarkisto. Huomaa, että voit vastata viesteihin tältä sivulta ainoastaan, jos olet jo liittynyt listalle.

timo.leponiemi_at_hidden_email_address.net
Päiväyksen mukaan: 01.02.2005



Uusia sade-ennätyksiä syntyi tammikuussa
-

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuussa satoi 80-110 millimetriä maan etelä- ja itäosassa. Sademäärät olivat niin suuria, että joillakin paikkakunnilla syntyi uusi tammikuun sade-ennätys. Runsain sademäärä, 131 millimetriä, kertyi Espoossa. Tammikuun sademäärät olivat kaksinkertaiset, paikoin jopa kolminkertaiset, keskimääräiseen nähden. Muita hyvin runsassateisia tammikuita on koettu viimeksi vuosina 1983, 1984 ja 1990.
-

Tammikuussa myös poikkeuksellisen lauhaa
-

Tammikuun kolmen ensimmäisen viikon aikana sää pysyi poikkeuksellisen lauhana lähes koko maassa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lauhimmat tammikuut olivat vuosina 1925 ja 1930. Tuolloin oli vielä 1,5-3 astetta tämänvuotista lauhempaa. Kuukauden keskilämpötila oli rannikoilla nollan vaiheilla, maan etelä- ja keskiosassa -1 .-4 ja maan pohjoisosassa
-5.-10 astetta. Tammikuu oli suuressa osassa maata neljä tai viisi, Lapissa
paikoin jopa kuusi astetta kauden 1971-2000 keskiarvoa leudompi.
-

Atlantilta saapuneet matalapaineet toivat leutoa säätä ja vesisateita lähes päivittäin maan länsi-osaan. Lauha sää ja vesisateet hävittivät lumipeitteen tyystin maan lounaisosasta kuukauden puolenvälin tienoilla. Vettä, tihkua tai räntää satoikin maan lounaisosassa ja etelärannikolla peräti 12-17 päivänä. Normaalisti vesisateisia päiviä on näillä alueilla tammikuussa keskimäärin viitenä päivänä. Myös maan keski- ja pohjoisosassa satoi tavallista useammin vettä.
-

Lunta saatiin Etelä-Suomeen runsaasti 20.-24. tammikuuta, jolloin maa valkeni uudestaan. Muualla maassa tammikuun runsaat sateet tulivat enimmäkseen lumena ja kasvattivat lumipeitettä huomattavasti. Helmikuun alkaessa lunta oli maan itä- ja pohjoisosassa reilusti yli puoli metriä. Enimmillään lunta on 70-90 senttimetriä, mikä on reilut 20 senttimetriä pitkän ajan keskiarvoa paksumpi kerros. Kuukausi päättyi runsaaseen pyryyn ja tuiskuun erityisesti Oulun läänissä ja laajasti maan itäosassa.
-

Myrsky nosti meriveden ennätyksellisen korkealle
-

Merialueilla tuuli oli tammikuun alussa kovaa tai myrskyistä monena päivänä. Tammikuun 8.-9. päivän myrsky oli poikkeuksellinen meriveden ennätyksellisen nousun takia. Sama myrsky aiheutti mittavat metsätuhot sekä Etelä-Skandinaviassa että Baltian maissa. Suomessa kuitenkin säästyttiin pahoilta tuhoilta sisämaassa, kun voimakkain myrsky jäi Suomen eteläpuolelle. Myrskyn raja ylitettiin Perämerellä myös 30. tammikuuta, jolloin tuulen nopeudeksi mitattiin 25 metriä sekunnissa.
-

Lisätietoja:
Ilmatieteen laitos, ilmastopalvelu, puhelin (09) 1929 3505 tai (09) 1929 4142
Tammikuun säätilastoja: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_51.html Talven lumitilanne: http://www.fmi.fi/saa/tilastot_17.html

--

Myrskybongareiden sähköpostilista: myrskybongarit-l_ät_ursa.fi *** Liittymiset ja eroamiset: http://www.ursa.fi/cgi-bin/majordomo?myrskybongarit-l&ro *** Listan www-arkisto: http://www.ursa.fi/ursa/viestinta/listat/myrskybongarit-l/summary.html